XS
SM
MD
LG

Šampionat Ujedinjenog Kraljevstva

 

Svetski šampionat u Šefildu, Masters u Londonu i Šampionat Ujedinjenog Kraljevstva u Jorku su tri najvažnija turnira u snukeru. Sva velika imena snukera su upisana na srebrnom trofeju iz 1977. godine koji se uručuje šampionu Ujedinjenog Kraljevstva, a od aktivnih igrača najviše titula je osvojio Roni O’Saliven, ukupno pet. Englez je do prve titule došao 1993. godine, mesec dana pre punoletstva, što je i dan danas rekord, jer nakon O’Salivena niko mlađi nije podigao pehar na nekom rangirnom turniru.

 

Šampionat Ujedinjenog Kraljevstva se od 2011. godina održava u “Barbikan centru” u Jorku, uz veliku podršku lokalnih ljubitelja snukera. Ovogodišnje takmičenje donosi impresivan nagradni fond, od 850.000 funti, od čega je za šampiona rezervisano 170.000. Titulu će braniti najbolji igrač sveta i svetski šampion, Mark Selbi, koji je pre godinu dana u spektakularnom finalu savladao Ronija O’Salivena i po drugi put u karijeri postao šampion Ujedinjenog Kraljevstva.

 

Turnir u Barbikan centru biće i poslednja prilika za profesionalce da poprave rejting, jer će nakon takmičenja biti urađena poslednja revizija rang liste u 2017. godini i biće poznata imena 16 učesnika Mastersa u Londonu. Veliku borbu za poslednje mesto vodiće Rajan Dej i Nil Robertson. Australijanac je trenutno prvi ispod crte, sa 4.000 bodova manje od Velšanina, odnosno Nil Robertson će morati da bude bar za korak uspešniji od Deja u Jorku, kako bi bivši Masters šampion ponovo nastupio na najvažnijem pozivnom turniru u snukeru.

 

Samo posetioci Barbikan centra biće u prilici da uživo prate prvo kolo UK Šampionata, jer se televizijska produkcija takmičenja neće raditi pre subote 2.XII.

 

Eurosport i Eurosport Plejer će intenzivno pratiti turnir u Jorku od 2. do 10. decembra.