XS
SM
MD
LG
27.11.2017 Dragan PEJIĆ

Intervju: Marko Guteša – trener FK "Budućnost" Srpska Crnja

U želji da na duži rok kvalitetno reše pitanje trenera, Crnjani su još u prethodnoj sezoni angažovali na ovim prostorima najboljeg trenera - Marka Gutešu, stručnjaka   koji je  nakon sjajne fudbalske karijere  kao trener uspešno radio  u Proletaru i Radničkom  iz Zrenjanina,  Banatu  iz Banatskog Dvora,  Vojvoda Stepi  i Žitištu, a trenirao i u viši rang  uvodio ekipe iz Lukićeva, Miloševa, Novog Bečeja i rodnog Banatskog Karađorđeva. I Crnjani su ga doveli s nešto većom ambicijom no što je evo već osmogodišnje tavorenje u ovom rangu takmičenja, ali za sada su zadovoljni onim što imaju i postižu.

Marko Guteša - foto: Dragan Pejić


Kako ocenjujete polusezonu – najavljivali ste vrh tabele a sezonu završili na 7. mestu?!

- Sezona nije bila u potpunosti uspešna ali generalno smo zadovoljni iako smo objektivno mogli i trebali biti nešto uspešniji.

Sedam  pobeda, 6 poraza i dva remija – koliko je to realno u odnosu na tim koji imate, igre koje ste pružili i postojeću konkurenciju?

- Mislim da je takav skor prilično realan mada je činjenica da na nekim utakmicama nismo imali sreće i neke bodove prepustili ekipama koje smo nadigrali i od kojih smo objektivno kvalitetniji. Ali to i takav je fudbal bio, jeste i biće, to je njegova čar i magija, razlog što ga mnogi vole i rado gledaju, jer nikad se ništa sa sigurnošću ne zna!

Nekoliko rezultata je posledica primljenih pogodaka u samom finišu utakmica – da li je to posledica slabe fizičke pripremljenosti ili nesrećnih okolnosti?

- Da, dobro ste informisani, nekoliko utakmica smo izgubili primljenim golovima u samom finišu ili nadoknadi vremena, ali više bih to pripisao nedostatku koncentracije i discipline u igri, no sreći i bezrazložnim sudijskim produžetcima.

Koliko ste zadovoljni sudjenjem, da li ste,  kao ranijih godina, na nekim gostovanjima dobijali batine na terenu a da sudije to nisu sankcionisale, i uopšte kakvo je suđenje u ovoj ligi, pogotovo na gostovanjima – kažu da su penali, ofsajdi, produžeci utakmica do unedogleda... neprevaziđeni ’’folklor’’ kojim sudije često i nesebčno pomažu  domaćina!?

- Objektivno, ne možemo se globalno požaliti na kvalitet sudjenja jer prošlo je vreme dobijanja batina bez sankcija i očiglednog i pristrasnog navijanja za domaćina! Ovo je ipak ozbiljan rang takmičenja, ekipe imaju sportsku kulturu a  većina sudija su veoma kvalitetni.  Mi možda i jesmo, gledano subjektivno,  bili pomalo oštećeni na nekim utakmicama, ali ne grubom i tendencioznom namerom sudija, već prostom činjenicom da su i oni ljudi kojima se omakne greška, pa stoga nikom zbog toga nismo zamerili.

Znamo da ste u prvenstvo ušli nešto oslabljeni a nisu stigla ni sva željena pojačanje. Šta su neuralgična mesta ovog tima – na kojim pozicijama nemate dovoljno kvalitetne igrače?

- Prvo, doveli smo  pred početak prvenstva 6 novih igrača, ali se nisu svi upotpunosti privikli i pružili sve što mogu. U špicu smo bili  najslabiji a ni u veznom redu nismo imali dovoljno ofanzivnih igrača koji ulaze ili pomažu završnicu. Iako imamo nekoliko sjajnih važnjaka, više su se pokazali u defanzivi,  što nam je otupljivalo i onako neefikasnu završnicu. Puno je tu novih igrača i verujem da će boljim uigravanjem na proleće sve funkcionisati mnogo efikasnije!

Koji igrači su odigrali standardno dobro, ko je pružio najviše, ko je razočarao?

Medić,Topić, Vasiljević, Gruić, Bogić, Popović, Ajdarić, Manojlović, Kozić i delimično Korać su odigrali standardno dobro. Od mlađih šansu je odličnim igrama  upotpunosti  iskoristio Aranitović, delimično su zadovoljili Ivančević, Cobor Prokin i Salma,  poletarac Nemanja Kovačević  se sve više nameće,  Arsin, Stojičić, stariji Kovačević i Tomić  su stagnirali u razvoju iako  maju potencijal da budu odlični igrači. Veterani Jovandić i Činja Radin su retko igrali, dobro je da su tu jer i te kako mogu ponekad kvalitetno da pomognu. Jedini koji nije dobio šansu je novajlija Srdić mada ju je i kao čovek i kao kvalitetan igrač zaslužio, ali na proleće će sigurno dobiti, nadam se i iskoristiti šansu.  

Top menadžment "Budućnosti" – Guteša – trener, Vasiljević – sekretar, Antin – predsednik, Gavrić – član predsedništva i Drinić – pomoćni trener - foto: Dragan Pejić

Budućnost je pustila da ode, prevashodno u Vojvoda Stepu,  nekoliko iskusnih ali i mladih i perspektivnih igrača. Ko se do sada tamo najviše afirmisao i koga bi rado vratili tokom zimskog prelaznog roka?

- U Vojvoda Stepi trenutno igra 8 igrača iz Budućnosti, što je teško shvatljivo jer Crnja je u višem rangu takmičenja i nekoliko njih bi sigurno imala mesta kod nas. U prvom redu mislim na golmana Ćirkovića, štopera Todorova i špica Prpu, a da se ja pitam vratio bih i Kivca i Prokina. Dobro je što su dva kluba u veoma dobrim, prijateljskim odnosima. ali nama bi ti fudbaleri bitno pojačala konkurenciju, neki možda bili i pojačanja.

Uprava Kluba je takva kakva jeste – šta joj zamerate, na kom plamu mislite da je mogla i trebala da uradi više?

- Ne bih ja o upravi, mislim da je uradila sve što je mogla, jer vremena su teška i nije lako ni jeftino voditi klub u četvrtom rangu takmičenja.

O konkurenciji – ko su Vaši favoriti za viši rang a ko za ispadanje?

- Kikinda i Vršac su najozbiljniji kandidati za plasman u viši rang takmičenja, potom  po kvalitetu sledi Kozara, Kozarci i mi,  kvalitetni su Karadjorđevo, Perlez i Omoljica, a od ostalih će najbolje proći ekipe koje obezbede kakvu-takvu finansijsku sigurnost, jer vremena su teška i, na žalost, najčešće  ispadaju najsiromašniji ne i najslabiji!

Za razliku od ranijih godina, čujemo da Klub neredovno isplaćuje obaveze kako igračima tako i Vama. Koliko ta činjenida demotiviše, najavljuju li se odlasci nezadovoljnih?

- Da, bilo je malih zakašnjenja u dinamici isplate obaveza ali sve je normalizovano pa nema nezadovoljstva po tom osnovu.

Proleće je daleko pa ako još ne znate kako će i izgledati tim  – šta su Vaše želje, planovi i ambicije?

- Moje lične želje su da guramo korak dalje, da napravimo koncept po kojem će Crnja da bude nosilac razvoja fudbala u opštini Nova Crnja, da se pojača rad sa mladjim kategorijama fudbalera, da se u Klub vrate  ljubitelji fudbala, prvenstveno raniji igrači i da svi zajedno, naravno uključujući i određen broj sponzora kojih ima samo ih treba  pronaći i animirati, i da onda svi zajedno ostvarimo zajedničku ambiciju i konačno stvorimo sve uslove za realan plasman i trajanje u višem rangu takmičenja, gde Srpskoj Crnji objektivno i konačno  jeste mesto!

Koje pitanje Vam još nismo postavili a Vi bi na njega rado odgovorili?

- Nema tog pitanja, baš smo o svemu lepo i opširno razgovarali!


OFK Vršac 3 : 3 Mladost (O)
Polet 2 : 4 Radnički (S)
Kikinda 1909 8 : 1 Radnički (K)
Begej 2 : 1 Budućnost
Sloboda (NK) 1 : 1 Kozara
Jedinstvo (NB) 3 : 1 Jedinstvo (BK)
Proleter 0 : 7 Vojvodina 1928
Sloga 2 : 1 ŽAK
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Vršac 30 21 7 2 70
2 Kozara 30 21 5 4 68
3 Kikinda 1909 30 16 6 8 54
4 Sloboda (NK) 30 15 9 6 54
5 Mladost (O) 30 14 7 9 49
6 Vojvodina 1928 30 14 6 10 48
7 Jedinstvo (NB) 30 14 2 14 44
8 Begej 30 12 5 13 41
9 Budućnost 30 11 8 11 41
10 Jedinstvo (BK) 30 12 3 15 39
11 Radnički (S) 30 10 7 13 37
12 Sloga 30 11 2 17 35
13 Radnički (K) 30 9 4 17 31
14 Proleter (-1) 30 9 5 16 31
15 ŽAK 30 6 4 20 22
16 Polet 30 4 2 24 14