XS
SM
MD
LG

Prva liga Republike Srpske: Derbi u Istočnom Sarajevu, Rudar kod Željezničara

Detalj sa utakmice Zvijezda 09 - Slavija Foto/Zvijezda 09

Pred prvoligašima Republike Srpske je 15. kolo ovosezonskog šampionata. 

Pretposljednja runda jesenjeg dijela donosi nam derbi u Istočnom Sarajeu gdje će se Slavija, sa deset utakmica bez poraza u nizu, sastati sa drugoplasiranom Zvijezdom 09.

Prvi meč u Etno selu Stanišić između ove dvije ekipe donio je i minimalnu pobjedu domaćina, a upravo se očekuje da tvrda utakmica bude i u Istočnom Sarajevu, ne baš dopadljiva za oko budući da je teren, baš kao i na većini ostalih stadiona, u lošem stanju poslije sniježnih padavina. Derbi duel ovog kola povjeren je na suđenju Draganu Žariću iz Kotor Varoši.

Lider šampionata, prijedorski Rudar, ide na noge Željezničaru. Tim sa "Predgrađa" je tu oko zone šest, što im je i cilj za ovu sezonu, i četa Branislava Krunića sigurno će dati sve od sebe da dođe do vrlo bitne pobjede. Zaostaju dva boda za šestom pozicijom. Kako neće njima biti lako što im na noge dolazi lider, tako sigurno ni Prijedorčanima neće biti lako što moraju u goste kod mlade i poletne ekipe Željezničara.

Trećeplasirana Drina, koja zaostaje četiri boda za liderom, a ima jedan više od Slavije, igra komšijski derbi u Donjem Šepku. Napredak svakoj utakmici do kraja mora pristupiti sa motivom biti ili ne biti, budući da polako, zajedno sa Kozarom, zaostaju za ostatkom šampionata. Trenutno je razlika tri boda, ali se to može vrlo lako istopiti, no moraju da proigraju. Dolaze im komšije koje su pružali dobre igre na strani ove godine, i pokušaće stići do treće pobjede u prvoligaškom karavanu.

A Kozara će ovog vikenda konačno pokušati pronaći pobjedu. Ekipa iz Gradiške je slavila na otvaranju sezone protiv Željezničara na Gradskom stadionu i od tada trinaest utakmica ne znaju za pobjedu. Promijenjen je i trener, došao je Siniša Đurić, imali bod u ruci u Istočnom Sarajevu, ali su ga izgubili u 93. minutu meča, i sada se nadaju da je došlo vrijeme za trijumf. Bio bi to trijumf koji bi im vratio nade u bolje sutra i omogućio ravnopravnu borbu za opstanak u nastavku sezone. Dolazi im dobojska Sloga koja je na poziciji 10 sa 11 osvojenih bodova i koja je znala odigrati neke odlične utakmice, ali i u nekim ozbiljno podbaciti. U prošlom kolu su na domaćem terenu u meču sa preokretima savladani od banjalučkog Željezničara, mada su poslije tog meča u prvi plan stavili suđenje, iako nisu dovodili u pitanje pobjedu Banjalučana.

U Derventi će Tekstilac dočekati Slobodu iz Mrkonjić Grada i tako nastojati da potvrdi svoju poziciju u gornjem dijelu tabele, te se proba približti što više samom vrhu, dok će u Janji Podrinje protiv Sutjeske tražiti pobjedu za čuvanje šeste pozicije na tabeli.

Utakmice Slavija -Zvijezda 09 i Željezničar Sport Tim - Rudar Prijedor igraju se u petak od 13,30, dok su ostlai mečevi na rasporedu u subotu od 13,00.