XS
SM
MD
LG

US Open 2017 na Eurosportu

Poslednji Gren slem turnir u sezoni počinje u ponedeljak 28. avgusta u Njujorku, na 14 otvorenih terena Bili Džin King nacionalnog teniskog centra u Flašing Medousu. 

137. izdanje Otvorenog prvenstva Amerike u tenisu okupiće sve ITF kategorije učesnika, muškarce i žene u pojedinačnoj i dubl konkurenciji, kao i mešovite parove. Svoje prve velike ispite u životu imaće i dečaci i devojčice u konkurenciji do 18 godina.

 

Aktuelni šampioni US Opena u seniorskoj konkurenciji su Anđelik Kerber i Sten Vavrinka, ali Švajcarac neće braniti titulu, jer je zbog povrede kolena doneo odluku da propusti završnicu sezone.

 

Turnir u Njujorku ove godine donosi dve novine, dva eksperimentalna pravila. U upotrebi će biti štoperica, u cilju borbe protiv odugovlačenja na terenu, tako da će takmičari biti informisani o preostalom vremenu za zagrevanje i medicinske prekide. Druga novina donosi takozvani “koučing”, odnosno trenerima će biti dozvoljeno da sa tribina savetuju tenisere na borilištu.

 

Turnir se tradicionalno održava na tvrdoj “DecoTurf” podlozi, ali ove godine neće biti u upotrebi Luis Armstrong stadion, koji je srušen prošlog septembra. Dobro poznata borilišta, Artur Eš stadion i Grendstend biće poprište velikih bitaka i ove godine.

 

US Open 2017 donosi i impresivan nagradni fond, čime turnir u Americi ostaje najvredniji i najlukrativniji Gren slem u godini. Za nagrade je odvojeno 50.4 miliona dolara, 3.7% više nego prošle godine. Pobednici u muškoj i ženskoj konkurenciji biće bogatiji za čak 3.7 miliona dolara. I nagradni fond za kvalifikacije je uvećan za skoro 50%, na 2.9 miliona dolara.

 

Pored aktuelnog šampiona, turnir u Njujorku će propustiti i Novak Đoković, zbog povrede lakta. Endi Mari je zalečio povredu kuka i nakon što je propustio Masters turnire u Sinsinatiju i Majamiju, nastupiće na US Openu.

 

Eurosport i Eurosport Plejer će intenzivno pratiti poslednji Gren slem u sezoni. Program na Eurosportu 2 počinje svakog dana u 17:00 časova, dok će Eurosport 1 direktne prenose počinjati po okončanju etape La Vuelte, oko 18 časova.

 

U Njujorku će biti i Barbara Šet i Mats Vilander, koji će svakodnevno pripremati dobro poznatu emisiju, koja nosi novo ime. Nakon inicijative gledalaca, Barbarino prezime je postalo deo imena emisije, tako da će najbolji teniseri i teniserke sveta gostovati u šou “Gejm, Šet i Mats”, koja je na programu dva puta dnevno, oko 21:00 i oko 01:00.

 

Gledaoce će kroz 137. US Open voditi uigrani komentatorski tim Eurosporta, Dragan Pešikan, Smiljan Banjac, Damir Ceronja, Igor Mladenović i Predrag Vukanović.