XS
SM
MD
LG

Kad si "važniji" od Putina

Trenerski put u fudbalskim okvirima je neizvestan i prepun izazova. Za jedan takav put se opredelio i Slobodan Ristić, Nišlija, koji je svoju trenersku karijeru započeo u mlađim kategorijama niškog Sinđelića. Nakon rada sa “klincima” Sinđelića, niškog Železničara, Radničkog, oprobao se i u seniorskom fudbalu i sa uspehom vodio klubove Mladost i Car Konstantin.

Pre desetak godina, tačnije 2007. osnovao je fudbalsku školu pod imenom Red Star u Nišu koja je za kratko vreme postala jedna od najvećih i najboljih u regionu. Dovoljno je pomenuti samo imena, koja su svoja znanja o fudbalu sticali kroz ovu školu, kao što su Milutin Vidosavljević – Crni, koji je sada omladinski reprezentativac Srbije i jedan od najmlađih prvotimaca Superlige i nastupa za Čukarički, zatim njegov saigrači Đorđe Šošević i Veljko Đorđević, pa Aleksandar Bogdanović koji je u Crvenoj zvezdi i nekoliko igrača koji se sada nalaze u niškim klubovima, a pre svega u Radničkom.

Kako se uspeh u Srbiji najteže prašta, tako su neki nefudbalski razlozi doveli do toga da školu prepusti drugima, a on krene dalje u nove izazove. Sledeći stanica na njegovom trenerskom putu je bila daleka Kina i za kineske prilike mali grad Jinan. Uzgred, ovaj grad duplo veći od Beograda a nalazi se na zapadu Kine na oko 360 kilometara od kineske prestonice Pekinga.

Ukazanu šansu i poverenje je odmah iskoristio, a rad je doneo vidljive rezultate. Sa školskim timom je postigao najveci uspeh u istoriji Jinan Shandong High School osvajanjem treceg mesta na prvenstvu Kine za U17, i titulama prvaka Jinana i Šandong provincije za U18.

Kako Fudbalski savez Kine planira da do 2025. godine otvori 50.000 fudbalskih akademija, u sklopu ambicioznog plana te zemlje da preraste u fudbalsku velesilu, jedna od najvećih fudbalskih akademija u Kini, sa sedištem u Pekingu “Sunrise football academy Beijing” je stupila u kontak s njim i ponudila da podučava kadete ove akademije. Akademija broji preko hiljadu decaka u Pekingu i svojim filijalama u jos desetak gradova po celoj Kini. Nakon samo nekoliko meseci rada imenovan je za koordinatora i glavnog trenera ove akademije. Da uspeh u radu na ovoj akademiji nije prošao nezapaženo govori i to da je izabran sa selektora U12 FS Pekinga. S obzirom na ukazanu  medijsku pažnju, jer ne prođe mnogo vremena, a da neko iz štampanih i elektronskih medija ne traži intervju sa Bobanom, a vrlo čest je gost i na nekoj od kineskih TV, nije ništa neobično što su primerci štampanih izdanja u kojima je predstavljen Boban Ristić, putem društvenih mreža doprleli do naših prostora.

A drugari ko drugari. U šali ga zadirkuju zbog naslovne strane jednog lista koji izlazi na kineskom jeziku, da je “veća faca od Putina”. A zašto je to tako, bacite pogled na pomenutu naslovnu stranu, na slici dole, i biće vam sve jasno.