XS
SM
MD
LG

Hrabra Nataša i ekspedicija na krovu Evrope

 

 Pre 15 godina član PSD „Ljukten“ Miloš Mitrović Mitre,kročio je nogom na krov Evrope,na najviši vrh Kavkaza „Elbrus“ 5.642 m. Bio je to motiv i za jednu hrabru damu trsteničanku Natašu Janjić isto tako članicu ovog Planinarsko sportskog društva. Janjićevu su dostojanstveno ispratili put Beograda i aerodroma „Nikola Tesla“, njeni rođaci,prijatelji i članovi PSD“Ljukten“ sa autobuske stanice u Trsteniku,bila je uzbuđena ali i srećna što će pokušati da sa ostalih 22 člana ekspedicije osvoji ovaj najviši planinski vrh Evrope. Posle mnogo napora uspela je i to odmah javila svojim planinarima u društvu „Ljukten“. U svoj grad Trstenik vratila se srećna i zadovoljna,što je kaže ostvarila svoj dugo sanjani san.

Ovan naš pohod na krov Evrope organizovao je Planinarski klub „Predejane“, Učesnici ovog osvajačkog pohoda na „Elbrus“,osim mene iz Srbije i iz Slovenije,Crne Gore i Makedonije.Tamo smo stigli 22 juna po podne,leteli smo od Beograda do Moskve,pa do Mineralnih voda,onda taksijem do Terskola,odakle smo krenuli na završni deo uspona.Četvoro članova ekspedicije su odustala a jedan član je zbog bolesti napustio ekspediciju na samom početku.Naš uspon na pomenuti planinski vrh započeo je 25 na 27 juni,bilo je loše vreme.Na visini 5.100 m je ta traverza,odakle smo krenuli dalje prema vrhu.Na 5.300 m visine odustalo je četvoro članova pa smo nas dve žene i još 16 članova ekipe nastavili put.Temperature su gore bile i do -40 stepeni celzijusa.Ta moja ljubav prema planini datira od malena,meni kao i svakom sportisti bila je želja da uspem i napravim neki korak više.Pre godinu dana imala sam povredu kičme i jednu tešku operaciju ali sam se uporno pripremala uprkos upozorenjima lekara prosto sam zaboravila na probleme.Time sam sebi i lekarima dokazala da čovek može sve kada nešto iskreno voli.Želim ovom prilikom da se zahvalim svima koji su bili uz mene svo to vreme,podržavali me i bodrili ali i omogućili našoj ekspediciji da ostavri ovaj poduhvat“,kaže ova hrabra trsteničanka,junakinja priče Nataša Janjić hrabra i ponosna žena.

Zahvaljujući njoj na „Elbrusu“ su se zavijorile zastave opštine Trstenik i njenog PSD „Ljukten“,a Nataša želi i dalje uspehe,ne predaje se,dodaje da će sanjati i dalje ali neka nova osvajanja.

 

 

Hrabra trsteničanka na vrhu Evrope,na "Elbrusu" sa zastavom PSD Ljukten