XS
SM
MD
LG

Roni O'Saliven analizira favorite na Svetskom prvenstvu u Šefildu

Petostruki šampion sveta i ambasador Eurosporta, Roni O'Saliven je analizirao igru šestorice glavnih favorita na turniru u Šefildu, koji počinje 15. aprila.

 

Mark Selbi, najbolji igrač sveta i aktuelni šampion turnira u Krusibl teatru

On trenutno ima šest trofeja sa najvećih turnira i on je igrač koji želi da ostavi dubok trag u igri. On nema slabih strana i to je najveći kompliment koji mu možete dati. Mark Selbi je jedini igrač koji i svojim trećerazrednim snukerom može da osvaja turnire. Sećam se kada smo igrali na Svetskom prvenstvu 2014. morao sam da protresem noge nakon ustajanja kako bih ih razmrdao. Uspeo je da me "izduva".

Njegova najveća snaga je temperament - kada se igra na maksimalnih 19 frejmova, a rezultat je 8-8, uložite novac na Selbija, jer on je najbolji kada je najpotrebnije. Zato je on verovatno najveći favorit.

Džad Tramp, 2. igrač sveta

Ove godine je sazreo, promenio se kao igrač, više je posvećen svom napredovanju i usavršavanju igre. Ne kažem da ranije nije  naporno radio, ali ove godine sam prepoznao da je podigao nivo profesionalizma u igri. Njegovi aduti su jak udarac i tehnika, jer on ume da odigra kroz kuglu kao niko drugi. Ponekad pomislite da ste ga doveli u tešku poziciju, a on ubaci kuglu. On je poput golfera koji iz početnog udarca prebaci jezero, dok drugi igrači dođu do obale pa ajron trojkom priđu grinu. On igra instiktivno. Ponekad, kad je blizu ciljne linije, zna da se učauri i izgubi agresivnost.

Mislim da je Džad opasniji protivnik kada napada kugle, nezavisno od rezultata. Siguran sam da on misli da je ovo njegova godina. Ponekad, Džad ume da bude previše samouveren i da misli da mu je suđeno da pobedi određene igrače, a sa mnogim momcima nije lako igrati. Ponekad možeš deklasirati te igrače, ali nekad i ne. Džad očekuje pobedu i ako se ona ne dogodi ume da bude malo zbunjen i da se demorališe.

Mislim da ako uspe da prevaziđe tu mentalnu barijeru i prihvati da ne možeš uvek svakog da pobediš, to će mu pomoći u važnim trenucima. Po meni, niko u igri nije talentovaniji od Džada Trampa.

Stjuart Bingam, 3. igrač sveta

Bilo je malo iznenađenje kada je osvojio titulu 2015. godine, ali od tada, podigao je još mnogo trofeja. Sećam se kada smo igrali u četvrtfinalu, držao sam se dobro, ali u večernjoj sesiji nije promašio ni jednu kuglu. Bio sam iznenađen, nije mi ni na kraj pameti bilo da ume tako dobro da igra.

Njegova najveća prednost su veliki brejkovi, ima nekoliko nizova od 147 poena, mnogo frejmova osvaja iz jednog brejka i kada je u takvoj formi može da igra sa bilo kim. Pokazao je u Krusiblu da ume da igra pod pritiskom. On je sjajan igrač koji nije mnogo napravio za 16 godina, a onda je sve došlo na svoje mesto.

Njegova slabost su traljavi frejmovi, koje ne voli. Neko poput Selbija se dobro snalazi u takvim partijama, dok Bingam voli da igra dobro, da bude među kuglama i poentira, zbog čega liči malo na Šona Marfija.

Razlog zašto Stjuart dobro poentira leži u njegovoj hrabroj i jakoj igri, poput Marfija, Trampa i Robertsona. Kada pogledate sve igrače koji prave mnogo poena, oni imaju tu osobinu da u jednom trenutku silovito napadnu crvene i dođu do frejma nakon jednog agresivnog udarca i zato mislim da je on opasan na svetskom prvenstvu. To je moderan način igranja snukera. Ranije su igrači nakon 30-40 napravljenih poena oklevali da agresivno igraju, a danas, kada im se ukaže jedna prilika oni napadnu grupu i kugle su svuda po stolu, pa naprave iz zabave 80, 90 poena.


Ding Žunui, 3. igrač sveta

Ding je trebao do sada da osvoji svetsku titulu. On je kompletan igrač, neverovatno poentira, vrlo dobar je u defanzivi, neverovatnu tehniku ima i pravi snuker mozak. Niko se ne kreće oko kugli kao Ding. Njega bih mogao da poredim sa Džonom Higinsom i Stivom Dejvisom. Nikada nije daleko od sledeće kugle, što pomaže njegovom talentu za pravljenje velikih brejkova. Mogao bi da bude malo autoritativniji kada se kreće oko stola. Da sam mogao da igram malo kao Stiven Megvajer i malo kao Ding, do danas bih imao 7 titula u Krusiblu.

Vidi se da Ding veruje da može da postane svetski šampion jednog dana - to svi kažu. Tokom 17 dana morate kontrolisati emocije, a Ding ume da bude kao ja - ako mu se ne dopada kako igra, tada pomisli da je turnir za njega gotov. Rad sa Terijem Grifitsom mu je pomogao na tom polju i u napetim frejmovima.


Džon Higins, 6. igrač sveta

Po mom mišljenju, najveći kompliment koji mogu da uputim Higinsu je da je trebao da osvoji više turnira. On je profesionalac nad profesionalcima i ako pitate ostale igrače, koga oni cene, svi će vam reći da je to Higins. On im neverovatnu odbrambenu igu, neverovatnu tehniku, briljantno poentira kada je među kuglama, ima pravi snuker mozak i veliki je takmičar. Pod pritiskom igra izvaredno.

On je u petoj deceniji, kao i ja, i njegova slabost je to što kvalitet igre nije dovoljno konstantan. Ako Džon ne igra svoj najbolji snuker, tada dozvoli protivniku da ga nadigra i podseća malo na mene, jer i on kad ne igra dobro ume da bude preoštar prema sebi, a u ovoj igri za tako nešto nema mesta.


Nil Robertson, 9. igrač sveta

Moj savet je napasti ga po svaku cenu. Neko poput Džada Trampa ume da mu se uvuče pod kožu i mislim da ako igrate nepredvidivi snuker sa njim, tada ga možete destabilisati jer on to ne voli. On će radije igrati protiv Higinsa, gde tačno zna šta ga očekuje. Ali kada igra protiv nekog kao Tramp, to utiče na njega, uznemiren je i ne oseća se lagodno.