XS
SM
MD
LG

Šah: Osvojene tri norme na turniru „PEP 2017“

BEOGRAD, 10. mart (Info centar).- Miloš Roganović osvojio je treću velemajstorsku normu na Međunarodnom šahovskom turniru „PEP 2017“ završenom u prostorijama Šah kluba Beograd ispod istočne tribine stadiona OFK Beograda. Prvu velemajstorsku normu osvojio je i crnogorski reprezentativac Luka Drašković, dok je Milovan Ratković ispunio sve uslove za zvanje internacionanog majstora.

- Sve čestitke, i veliko hvala, organzatorima, šahovskim klubovima „Jelica PEP“ i „Beograd“ koji su posle duže vremena u Srbiji organizovali turnir na kome su i šahisti koji nemaju baš mnogo prilika da učestvuju na ovakvima takmičenjima u inostranstvu, dobili priliku za osvajanje normi - kaže glavni sudija turnira Nebojša Baralić kome je asistirao Vladica Andrejić..- O Odigrano je ukupno 100 partija u deset kola sa velikim procentom odlučenih partija, čak 62 posto! Koliko se igralo borbeno, svedoči i ekipni rezultat ekipa A – ekipa B 51:49 (13:7 u meč poenima). Pokrovitelj je bila Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo iz Beograda. Organizatori i pokrovitelj su najavili da će ovaj turnir postati tradicionalan i da će i dalje voditi brigu o šahovskom usavršavanju i napredovanju najtalentovanijih mladih šahista Srbije.

Poslednja kola obično nisu borbena ali to nije važilo za ovaj turnir. Brzi remi je sklopljen samo u partiji Velikić – Čolović, a u svim ostalim partijama se igralo kao da je početak turnira. Prvu pobedu poslednje večeri je zabeležio Roganović i simbolično „overio“ titulu velemajstora pošto je kao beli bio bolji od velikana srpskog šaha, velemajstora Branka Damljanovića. Roganović je turnir završio sa odličnih 8 poena iz 10 partija što je najbolji pojedinačni rezultat! Luka Drašković je zabeležio 7,5 poena a po šest su imali Jadranko Plenča, Marko Nenezić i Boris Markoja.

U veoma bitnoj partiji koja bi mu donela intermajstorsku normu Nikola Potpara (Crna Gora) odbio je miroljubivu ponudu Borisa Markoje (Slovenija) da bi kasnije pretrpeo poraz. Za normu mu je trebala pobeda.

Vuk Đorđević (Jelica PEP) je kako se turnir približavao kraju igrao sve bolje i bolje. Savladao je Bahadir Ozena iz Turske i tako popravio sveukupni utisak. Obrnuta situacija se dešavala sa Mihajlom Radovanovićem (Jelica PEP) koji je prvi deo turnira odigrao odlično ali ga je sustigao umor jer je dva dana pre početka ovog turnira završio veoma naporan turnir u Gracu. U posldnjem kolu izgubio je od Alp Tuna (Turska).

Borbene remije su u poslednjem kolu sklopili Milan Draško (Crna Gora) – Marko Nenezić (Jelica PEP), Deniz Ozen (Turska) – Aleksandar Kovačević (Novosadski ŠK), Boban Bogosavljević (Jelica PEP) – Jadranko Plenča (Hrvatska) i Jovana Erić (Jelica PEP) – Milovan Ratković (Elemir).

Ivan Martić je ceo turnir ostajao za tablom među poslednjima. Tako je bilo i u poslednjem kolu. Pružio je sjajan otpor Luki Draškoviću kome je pobeda bila neophodna da obezbedi normu. Odličnim finišom od 5 pobeda iz 5 poslednjih partija Luka Drašković je ispunio svoj cilj – velemajstorska norma!

Vredi istaći odličnu igru ženskog internacionalnog majstora Jovane Erić, članice ŠK „Jelica PEP“ koja je pružila jak otpor šahistima i osvojila 4 poena. Druga članica ŠK „Jelica PEP“ Adela Velikić je igrala ispod svojih očekivanja ali imajući u vidu da je pre podne provodila na Elektrotehničkom fakultetu koji studira, a posle podne igrala partije i po pet sati verujemo da je ovo samo prolazni rezultat koji će se brzo zaboraviti