XS
SM
MD
LG

Biciklizam: Pavlović: „Stević mi je rekao posle pada: Neću ovako da završim karijeru“!

BEOGRAD 22. jun (Info centar).- Radomir Pavlović, selektor reprezentacije Srbije, bio je na 56. trci „Kroz Srbiju“ u ulozi sportskog direktora Partizana, ali je u poslednje dve etape pomagao i vozačima OBK Beograda.

- Ovogodišnja trka ostaće upamćena po jednom postolju za srpski biciklizam – drugo mesto Danilovića u Sokobanji i padu olimpijca Ivana Stevića člana Partizan Star Vaksa u prvoj etapi koji je potpuno pokvario sve planove – ocena je Pavlovića.- U njega smo polagali velike nade i da je ostao u trci stvari bi se dugojačije razvijale. Bio je izuzetno spreman, startovao je sa željom ne samo da proveri u kakvoj je formi na dva meseca pre olimpijskih igara u Riju, već i da juriša na postolja. Sjajan je sprinter, pao u trenucima kada se sprinteri bore za dobre pozicije u finišu etape, kada se vozi „po ivici žileta“. Stević je dobar i u brdima tako da bi uz pomoć ostalih naših biciklista sugurno jurišao i na etapna postolja, ali i na visoku poziciju u generalnom poretku.

Pavlović, koji je sa ekipnim vozilom Partizan Start Vaksa prvi došao kod Stevića, otkrio je interasantan detalj:

- Držao se za rame, videlo se da ga boli, ali je stalno ponavljao „Neću ovako da završim karijeru“. Utvrđen je prelom ključne kosti i povrede rebara ali sam pred kraj trke, kada je operisan, dobio informaciju da će nesmetano moći da trenira pošto mu je nameštena specijalna „proteza“ koja će fiksirati ključnu kost. Važno je da nema povrede mišića, oderotina i rana koje teško zarastaju. Biće na tretmanima i u baro komori i siguran sam da će pripreme za Rio odraditi onako kako smo planirali. Veliki je borac, ima ogromno, pravo biciklističko lavlje srce i ubeđen sam da će za olimpijsku trku biti maksimalno spreman. I pred ovu trku trenirao je i po kiši, koju inače ne voli, što samo pokazuje koliko je bio posvećen pripremama.

Pavlović ističe da je trka bila dobro organizovana, sa sjajnim obezbeđenjem karavana na čemu odaje priznanje MUP Srbije i da je staza bila zahtevna ali i odlično profilisana dajući šanse i sprinterima i dobrim brdskim vozačima:

- Marko Danilović iz čačanskog Borca je bio naš najzapaženiji vozač, došao je veoma dobro pripremljen i motivisan. Ovo mu je bila jedna od najboljih vožnji na UCI trkama. Stefan Stefanović, takođe iz Borca, je lane u Mađarskoj bio najbolji mladi vozač, ove godine je u veoma dobroj konkurenciji pokazao izuzetan potencijal i na kraju je zasluženo bio najbolje plasirani srpski vozač u generalnom plasmanu na 13. mestu, ali u vremenu šestoplasiranog. I u brdima je pokazao kvalitete i on je lepa perspektiva našeg biciklizma.

Pavlović posebno ukazuje na mladog kraljevačkog biciklistu Dušana Rajovića iz CCN Metalca:

- Sa četiri mesta etapama u prvih deset i to u jakim sprintevima sa veoma dobrom konkurencijom, pokazao je izuzetnu borbenost i zaslužuje samo pohvale. Problem su mu usponi, tu je nešto slabiji. Siguran sam da će, uz dobar rad i disciplinu narednih godina biti mlada uzdanica reprezentacije.

Na kraju, selektor Radomir Pavlović je ocenio i ukupnu konkurenciju na trci:

- Azerbejdžansksi tim Sinerdži Baku, sastavljen od veoma kvalitetnih i iskusnih internacionalaca predvođenih pobednikom trke Slovencem Mugerlijem i sjajnim Hrvatom Kvasinom, bio je i pre starta favorit i opravdali su prognoze. Italijani u došli sa dve veoma dobre ekipe, Minsk je doveo nekoliko sjajnih biciklista, Bugari u turskoj ekipi su odlično vozili. Rečju – dobra konkurencija primerena ugledu naše trke. Srbija je u četiri selekcije izvela sve što vredi, nekoliko biciklista je iskoristilo priliku i lepo se predstavilo...