XS
SM
MD
LG

Streličarstvo: Srbiji srebro olimpik stilom u Kamniku

KAMNIK, 24. april (Info centar).- Seniorska streličarska reprezentacija Srbije olimpik stilom (Luka Popović, Luka Grozdanović, Aleksandar Beatović) zauzela je drugo mesto u konkurenciji šest reprezentacija na „Veronika kupu“ u Kamniku u Sloveniji koji se bodovao za rang liste.

U finalu Srbija je poražena posle raspucavanja od Austrije sa 5:4 (27:19). U polufinalu savladala je, takođe posle raspucavanja, Slovenija 5:4 (24:23), dok je u četvrtfinalu pobedila Poljsku sa 6:0.

Visoko šesto mesto olimpik stilom zauzeo je najbolji srpski senior Luka Popović iz Elit arčerija. U meču za ulazak u polufinale, poražen je od Mađara Bande, koji je kasnije osvojio srebro, sa 7:3. U osmini finala savladao je Slovenca Ravnakara sa 6:2, a u šesnaestini finala izbacio je Mađara Gajdoša sa 7:3. Luka Grozdanović i Aleksandar Beatović izgubili su u šesnaestini finala, Grozdanovića je eliminisao Slovanac Komočar sa 6:2, a Beatovića drugi Slovenac Malavašič takođe sa 6:2. Popović je ušao u raspucavanje sa sedmog mesta sa 643 kruga. Na kraju, Popović je turnir završio na deobi šestog mesta, a na deobi 17. mesta su na kraju Beatović i Grozdanović u konkurenciji 43 streličara. Pobedio je Slovenac Štrajhar, ispred Mađara Bande i Slovenca Bizjaka.

Četiri miks tima nadmetala su se kompaund stilom (složeni luk, luk sa točkićima) i Srbija je – četvrta. U polufinalu Mariju Ljubenković i Stefana Žigića savladali su Hrvati Amanda Mlinarić i Mario Vavro sa 146:143, a u borbi za bronzu bolji od njih su bili Austrijanci sa 148:142. Zlato je pripalo Mađarskoj, a srebro Hrvatskoj.

Marija Ljubenković je, u konkurenciji šest streličarki, zauzela četvrto mesto kompaund stilom za seniorke, pošto je u meču za bronzu izgubila od Austrijanke Stokerove 141:138. U četvrfinalu pobedila je Austrijanku Bouse sa 136:132. u polufinalu je izgubila od Mlinarićeve iz Hrvatske sa 142:138. Mlinarićeva je osvojila zlato, srebro je pripalo Gazdak Kun iz Mađarske.

Muška seniorska kompaund reprezentacija Srbije (Ljubiša Urošević, Akoš Varga, Stefan Žikić) plasirala se na peto mesto od šest selekcija. U četvrtfinalu je poražena od Italije sa 220:217. Zlato je pripalo Hrvatskoj, srebro Italiji, a bronza Mađarskoj.

Ni jedan srpski senior kompaund stilom nije prošalo šesnaestinu finala. Stefan Žikić je izgubio od Suta (Italija) sa 139:136, a Akoš Varga od Slovenca Černea sa 141:129. Ljubiša Urošević je prošao u eliminacije, ali nije izašao na megdan Berhuberu iz Austrije (139:0). Mađar Bertalan je osvojio zlato, Slovenac Modič srebro, Festi iz Italije bronzu.

Prvog dana takmičenja u Kamniku, srebrnu medalju olimpik stilom za juniorke osvojila je Nišlijka Isidora Veličković.