XS
SM
MD
LG

Sportski savez Srbije: Osam dopingovanih u Srbiji 2015.

BEOGRAD, 3. decembar (Info centar).- Dr Milica Vukašinović – Vesić, direktor Anti doping agencije Srbije (ADAS) otkrila je, na izuzetnom posećenom seminaru stipendista MOS i reprezentativaca na nedavnom Sajmu sporta “Susret šampiona 2015” da je u ovoj godini u Srbiji zabeleženo osam pozitivnih doping slučajeva.

- Testirali smo sportiste iz 84 sporta, uradili skoro 700 testova i pozitivnih je oko jedan procenat, što je u okvirima nekog proseka u svetu, gde se uradi oko 300.000 testova i pozitivnih je takođe oko jedan procenat – istakla je dr Milica Vukašinović - Vesić.- Uradili smo i anketu u kojoj 50 procenata naših sportista ne bi nikada uzelo doping, 45 bi se dvoumilo, a pet procenata su oni nepopravljivi koji će sigurno uzeti nedozvoljeno sredstvo, bez obzira na posledice. U tih pet procenata je i ovaj jedan procenat pozitivnih, a šta je sa preostala četiri procenta? Do njih još nismo doprli. Zato su nam ovakvi seminiri i susreti veoma važni da se sportisti obaveste i saznaju kakve su posledice korišćenja nedozvoljenih sredstava.

Od nedozvoljenih sredstava u Srbiji se najviše koriste anabolici (48,5 procenata) i marihuana (18,5 procenata). I u svetu anabolici su, takođe, na prvom mestu u veoma sličnom procentu, ali na drugom su stimulansi, pa tek onda marihuana koja je zastupljena samo u dve procenta slučajeva.

- Ove godine su četvorica naših sportista sa pozitivnim nalazima koristila marihuanu, što je tačno polovina dopingovanih – objasnila je dr Milica Vukašinović – Vesić.- Ova supstanca ne utiče da sportski rezultati budu bolji, čak suprotno, pa je to u domenu više sociološkog fenomena, ali donosi kaznu do osam meseci koja, i te kako, može da upropasti karijeru. Od osam sportova, imali smo pozitivne nalaze u tri koja nikada nismo testirali - raftingu, moto sportu i kjokušinkaju.

Dr Milica Vukašinović - Vesić je obrazložila osam slučajeva dopingovanja:

Rvanje: Damjan Đorđević, 18 godina, koristio anabolike, dobio četiri godine kazne.

Rafting: Bogdan Ribarić, koristio marihuanu, kazna osam meseci.

Vaterpolo: Nikola Rađen, koristio kokain, kazna četiri godine, žalio sa Sudu za arbitražu u sportu u Lozani.

Auto moto: Nenad Jeremić, koristio klenbuterol i marihuanu, kazna dve godine.

Američki fudbal: Nemanja Ilić, koristio marihuanu, kazna šest meseci.

Atletika: Nemanja Kojić, stipendista MOS, koristio furosemid (diuretik), kazna dve godine.

Kjokušinkaj: Vasilije Grujić, koristio anabolike, kazna četiri godine.

U periodu od 2005. do 2015. ADAS je obavila 5.884 testa i bila su 62 pozitivna nalaza u 27 sportova. U poslednjih deset godina, broj pozitvnih nalaza kretao se ovako: 1 (2006), 8 (2007), 3 (2009), 20 (2010), 12 (2011), 4 (2012), 1 (2013), 4 (2014) i 8 (2015). Rvanje i bodi bilding imali su u ovom peridu po sedam pozitivnih sportista, rukomet šest.

- Sada je dostupna i aplikacija ADAS za mobilni telefon. Olakšaće pristup i našem sajtu i svim važnim informacijama. Poboljšaće komunikaciju i nadam se da će pomoći našim sportistima da budu bolje i brže obavešteni – podvukla je dr Milica Vukašinović - Vesić.

Seminar je, inače, bio izuzetno posećen. Prikazan je i film u kome je Ivana Španović prošla kroz doping kontrolu, namenjen pre svega sportistima koji nikad nisu išli na doping kontrolu i gde je postupak uzimanja uzoraka urina i krvi do tančina objašnjen i naznačena su prava i obaveze sportista u ovim postupcima.

Dr Marija Anđelković je, na kraju seminara, iznela i rezultate istraživanja o korišćenju probiotika i intoleranciji na hranu. Rađeno je u saradnji sa Farmaceutskim fakultetom u Beogradu i biće doktorska disertacija Danice Marinković. Učestvovalo je 65 sportista –stipendista MOS. Zaključak je da probiotici izuzetno pomažu u zaštiti i poboljšanju imunog sistema i da korišćenjem mnoge tegobe i poremećaji, kraće traju, lakše prolaze i ostavljaju manje posledice. Učesnicima je podeljen i veoma interesantan “Sportski kuvar” u kome je pravilna ishrana istaknuta kao važan element u sportskom uspehu i ponuđeni brojni recepti i kako se hraniti pre, za vreme i posle takmičenja i treninga.

Ovim seminarom, ADAS je još jednom dokazao da je, pre svega, posvećen obrazovanju sportista i da se drži one narodne “Bolje sprečiti - nego lečiti” (i kažnjavati).