XS
SM
MD
LG
06.02.2013 A. Daišević

Kada je igrao Trgovački

Sinonim za sport, a pogotovo za fudbal u Kraljevu je Sloga. O „belima“ se i danas priča, ali nema euforije kakva je vladala u neka druga, mnogo će reći srećna, vremena. Ipak, ovo nije priča o Slogi, jer u Kraljevu je i pre drugog svetskog rata egzistiralo nekoliko fudbalskih klubova, a u eri SFRJ fudbalski klubovi su nicali kao pečurka posle kiše. Tada su nastajali, ali sa raspadom velike ržave, sa ratovima, sankcijama i krahom socijalističe ere su i nestali sa fudbalske scene. Među najpoznatijim je svakako OFK Trgovački.

To je bio gospodski gradski klub – počinje sa setom priču o Trgovačkom poslednji direktor ovog kluba, sportski radnik i hroničar fudbala u Kraljevu Aleksandar Dutina. – Klub je osnovan 1958. godine, među osnivačima su bila neka od najuglednijih imena grada, a kroz rukovodstvo su prošli čika Brana Petrović, Neno Vesnić i čovek koji je najduže vodio i najbolje rezultate ostvario sa Trgovačkim Đoko Vlatković, direktor Robne kuće „Beograd“ u Kraljevu. Moram da pomenem i Mijaila Mirkovića, kao i Radoša Mojsilovića koji je tih prvih godina po osnivanju fudbalere špediterom vozio na gostovanja.

OFK Trgovački je od početka bio kllub sa posebnim šmekom?

Klupska boja je bila ljubičasta i znam da smo muku mučili da kupimo opremu, jer je u toj boji nije bilo. Tada su ljubičastu boju nosili Maribor, Grafičar iz Beograda i Trgovački Novi Sad i često smo išli u Maribor i tamo nabavljali, iz Austrije, opremu. Kada je naš proslavljeni reprezentativac Aco Trfinović otišao u Askoli poslao nam je garnituru opreme original Fiorentina, tako da smo imali šta da pokažemo. Osobeni smo bili i po tome što smo među prvima u Srbiji uveli da igramo utakmice nedeljom pre podne. Znalo nedelja u 10 sati, stadion kod Ložionice, igra OFK Trgovački. Zaista su to bila lepa vremena – ne krije setu u glasu, pričajući o Trgovačkom, Aco Dutina.

Kroz klub je prošla plejada trenera i odličnih igrača,a najduže se kao trener i direktor zadržao legendarni Milutin Jakić, bivši golman Sloge.

Trgovački je, posle Sloge, bio najbolji klub na ovim prostorima. Imali smo sve selekcije, tri omladinska reprezentativca, plejadu odličnih igrača koji su kasnije, preko Sloge uglavnom, sebi krčili put prave afirmacije. Pomenuću da je iz Trgovačkog potekao Rajković, kasnije fudbaler Napretka i C. zvezde, pa golmani Simeunović i Simić, Vukšić, Vulićević, da su lepe godine proveli Slaviša Marković, Lazarević, Mirković i drugi. Imali smo i rezultata, u sezoni '82/'83 plasirali smo se u Zapadno-moravsku ligu kroz baraž, bili smo bolji od Sevojna. Tamo smo igrali nerešno, u Kraljevu smo pobedili.

Trgovački je posle nekoliko sezona u pomenutoj ligi, zbog reorganizacije takmičenja, morao stepenik niže, u Regionalnu ligu Kraljeva koja je obuhvatala prostor od Ćićevca, Brusa i Varvarina do Dragačeva i Sjenice.

To je bila vrlo jaka liga, ako bih upoređivao možda je bila jača od sadašnje Srpske lige. Mi smo bili prvaci i stigli smo do Druge srpske lige „Centar“ gde smo jednu sezonu igrali i sa kraljevačkom Slogom. U međusobnim duelima smo na Gradskom stadionu odigrali 1-1,a kao domaćini smo izgubili 1-0 i Sloga je otišla u Srpsku ligu. Bili smo vrlo respektabilan klub u svakom rangu gde smo se takmičili. Moram da naglasim da je u moje vreme Trgovački na pripreme išao najčešće u Rovinj, bili smo omiljeni tamo zbog ljubičastih trenerki, ali i kraljevačkog sira, kajmaka i meda kojim smo plaćali boravak – uz neizbežan osmeh zaključuje Milutin Jakić koji je dao pravi šmek OFK Trgovačkom i sebi kasnije trasirao put kao prvi operativac svoje najveće ljubavi Sloge.

Pored Jakića u Trgovačkom je kao trener dugo radio Branko Vukićević, takođe bivpi Slogin trener,a poslednji trener „trgovaca“ bio je Boris Bunjak na početku svoje trenerske karijere.

Došle su nemirne godine, teško se živelo. Klub je nekako opstajalo, ali je bivalo sve teže i teže. Jedan teren smo koristili Metalac i mi i Uprava je došla na ideju da se dva kluba fizionišu i tako je '95/'96 nastao Metalac Trgovački, klub koji je vrlo brzo stigao i do Srpske lige. Tako je sa scene nestao OFK Trgovački, ali ko zna možda jednom, nekad, neki novi klinci, ponovo dođu na ideju i vrtate Trgovački – zaključuje Aleksandar Dutina prelistavajući papire u kojima je hronologija kraljevačkih klubova Sloge i Trgovačkog.