XS
SM
MD
LG

Radnički preslišan, titula se već slavi!

Dan odluke stigao je na adresu Ljutice Bogdana 1a – meč koji je u mnogome odlučivao o tome ko će biti novi (stari) prvak Srbije u fudbalu. Susret dve ekipe koje su u tekućem delu sezone najviše pokazale, susret prvoplasiranog i drugoplasiranog, susret koji se sa punim pravom može nazvati derbijem šampionata. Meč je odigran po blago kišovitom vremenu, pa je svaki pas ili šut po zemlji dobijao dodatno ubrzanje, a temperatura u našem glavnom gradu bila je 8 stepeni.

Na sreću širokog fudbalskog auditorijuma naše zemlje, treneri oba tima nisu imali ozbiljnijih kadrovskih problema, pa su izveli ono najjače sa čime raspolažu. Trener Vladan Milojević izveo je sastav koji komotno može igrati u dve formacije, po potrebi – 4-2-3-1 ili 4-1-2-1-2. Poseta pred početak meča bila je više nego mizerna za standarde Crvene zvezde. Možda razlozi tome leže u lošem vremenu i protestima, ali ništa od toga ne bi trebalo da spreči bilo kog navijača našeg tima da podrži ekipu možda i u odlučujućoj bitci za titulu.

Već u četvrtom minutu susreta videli smo prvu veliki priliku za naš tim. Marko Marin je u svom stilu, velemajstorski našao rupu u odbrani gostiju i uposlio Rodića koji stiže do lopte nešto pre Ristića. Nažalost, nije uspeo da pogodi mrežu, iskosa sa leve strane, a stiče se utisak i da ga je golman faulirao. Nedugo potom, udarac je oprobao i Jovančić, ali je loptu lako ukrotio čuvar mreže gostiju.

Mnogo je pretrčao Milan Rodić po levoj strani u prvih desetak minuta susreta. U gotovo svakoj akciji pretio je ubacivanjima iza leđa protivničke odbrane.

Drugu spornu situaciju na meču videli smo u 13. minutu, u našem kaznenom prostoru. Fantastičnu loptu od Drinčića dobija Grbić na desnoj strani, vraća je u kazneni prostor ka Kojaševiću koji iz prve šutira i pogađa Milunovića. Gosti su tvrdili da je Nemanju lopta pogodila u ruku.

Nakon gužve u šesnaestercu Radničkog iz 15. minuta, šutirao je Jovančić iz dobre pozicije, ali sjajno taj šut zaustavlja Borivoje Ristić. Istakao se i samo minut nakon toga kada je odlično ušao u kretnju Ivanića i sprečio ga u postizanju pogotka. Pet minuta pritiska Zvezde, pa pet minuta Radničkog, pa je opet došao red na crveno-bele.

Vrlo dinamičan meč smo gledali u prvoj trećini poluvremena. Vremenom se i poseta popravila, ali i dalje nije bila zadovoljavajuća. A šansu iz kategorije stopostotnih zabeležili smo i u 18. minutu susreta: ponovo Ivanić beži odbrani Radničkog, iz nešto bolje situacije nego maločas još jednom pogađa Ristića. Ovog puta, lopta se odbija do Boaćija koji šutira pravo u Crnomarkovića i lopta odlazi u korner. Tada su naši igrači tražili jedanaesterac zbog eventualnog igranja rukom. Moglo se reći da je sreća bila saveznik gostiju u prvih 20 minuta susreta.

Nakon tih nekoliko spornih situacija pred oba gola, Novak Simović se napokon oglasio i pokazao na belu tačku posle prekršaja Kojaševića nad Dušanom Jovančićem. Igrao se 23. minut kada je loptu u ruke uzeo Ričmond Boaći i rutinski savladao Ristića za 1:0. 

Hteo je Radnički brže bolje da se vrati rezultatski u utakmicu, vezali su nekoliko kornera, a jedan im je umalo doneo izjednačenje. Udarac Crnomarkovića glavom u 26. minutu fantastično je zaustavio Borjan.

Zbog oštrog starta nad Stojkovićem, Kojašević je dobio žuti karton u 32. minutu. U periodu od prilike Radničkog pa nadalje, crveno-beli su uspeli da umire igru i povrate posed lopte. Dosta opasan iz drugog plana večeras je bio Mirko Ivanić, koji se našao u nekoliko poluprilika. U prvom delu susreta, od njega je uspešniji svaki put bio Borivoje Ristić. Pretnje gostiju bile su jalove, najjače oružje (prekid) nije ih najbolje služio u prvih 45 minuta, pa su stvorili tek jednu priliku pred Borjanovim golom (uprkos značajnom broju kornera i prekida iz kojih se mogao uputiti centaršut).

U poslednjim trenucima prvog poluvremena, u periodu mirnije igre oba tima, usledila je još jedna majstorija Marka Marina. Veleslalomom je provozao gotovo celu obranu Radničkog, a na kraju i golmana Ristića koji ga obara, a Novak Simović se nije dvoumio i po drugi put je pokazao na belu tačku. Ovaj put je loptu na nju stavio standardni izvođač najstrožih kazni, El Fardu Ben, koji poput Boaćija, rutinski pogađa mrežu Nišlija za 2:0. Na severnoj tribini našeg najvećeg stadiona, već se slavila nova titula.

Sve u svemu, Crvena zvezda je prvo poluvreme derbija kola odigrala rutinski – postigla je dva pogotka (oba sa bele tačke), imala još nekoliko izglednih prilika, a gostima je dozvolila da se pohvale samo jednom prilikom za postizanje gola. U momentima kada bi se ekipa Radničkog naoštrila i prebacila težište igre na našu polovinu, momci u crveno-belom su znali da stanu na loptu, smire situaciju, a potom je i preokrenu u korist svog tima.

Iako se očekivalo da Radnički krene na sve ili ništa, 48. minut nam donosi novi pogodak Crvene zvezde. Nakon odličnog pasa Bena, Ričmond Boaći prihvata loptu, i iz nimalo lake situacije, uz malo sreće pogađa mrežu za ubedljivih 3:0. Danas je napadač poreklom iz Gane pokazao i dokazao da se vraća u staru formu! Nakon ovog pogotka niko na stadionu nije sumnjao u osvajanje ključna tri boda crveno-belih.

Naš bivši igrač, Saša Stojanović na teren je ušao u 54. minutu i pobrao simpatije beogradske publike. Nedugo potom, žuti karton zbog povlačenja s leđa dobio je Branko Jovičić. Da Lalatović nije bio zadovoljan ni igrom, ni rezltatom pokazala je i druga izmena ekipe u plavoj opremi: Petar Petrović umesto Ranđelovića.

Tek u 60. minutu videli smo novo uzbuđenje na utakmici – nakon odlične akcije našeg tima, sam sa leve strane ostaje Mirko Ivanić, koji majstorski gađa desni ugao Ristićevog gola, ali nije imao sreće. Koji sekund kasnije, umesto njega na terenu se našao Veljko Simić. Sa druge strane, u 65. minutu Nenad Lalatović izvršio je i poslednju izmenu: Jovanović umesto Bondarenka.

I u tom periodu utakmice crveno-beli su znalački oborili tempo igre, pa se tako apsolutno ništa opasno po naš gol nije desilo. Potpuno je opao moral igračima u plavim dresovima, pa se još tada činilo da neće moći ni do počasnog pogotka.

Nakon Ivanićeve prilike, ništa se vredno pomena nije dešavalo na stadionu „Rajko Mitić“, sve do 74. minuta, kada je na novo odlično dodavanje Marina, današnji dvostruki strelac Boaći traljavo šutirao. Nakon te prilike, na teren je upravo umesto njega ušao Milan Pavkov. Ne zna se ko je dobio više ovacija i aplauza.

Konačno su Nišlije malo preuzele inicijativu, ali i ta inicijativa im je stvarala samo probleme, jer su morali da održe koncentraciju kako bi branili opasne kontranapade našeg tima. Nešto malo pred kraj susreta, šut iz slobodnjaka, sa velike udaljenosti oprobao je i večeras solidni Drinčić, ali pored gola.

Do kraja susreta, igra se umrtvila do nulte tačke, svi akteri su jedva čekali poslednji sudijski zvižduk.

Crvena zvezda je danas svima dokazala i potvrdila da je bez premca najbolji tim u Srbiji. U, složićemo se, odlučujućoj utakmici šampionata, do nogu je potukla prvog pratioca, ekipu Radničkog iz Niša. Ovom pobedom, na samo šest kola pred kraj prvenstva, naš tim ima ogromnih sedam bodova viška i bolji međusobni skor od, najverovatnije budućeg vicešampiona zemlje. Crvena zvezda je čitavih 90 minuta izgledala kao tim koji zna šta želi, pa su svi na stadionu već početkom drugog poluvremena zadovoljno trljali ruke i započeli proslavu nove titule našeg kluba. Pobedu crveno-belih skrojili su fantastični Ričmond Boaći sa dva pogotka, odnosno veoma konkretni i po gol gostiju opasni Marin i Ben. Ništa manje ovoj pobedi nisu doprineli ni igrači koji nisu imali konkretan učinak, poput veoma raspoloženih Mirka Ivanića i Dušana Jovančića. Eventualne rupe na sredini, standardno uspešno je pokrivao Branko Jovičić, pa kada se sve to uzme u obzir, odbrana i nije imala mnogo posla večeras.

Beograd – Stadion Rajko Mitić. Sudija: Novak Simović Pomoćnici: Srđan Milutinović, Matija Olajoš Nađ. Žuti kartoni: Jovičić (Crvena zvezda); Crnomarković, Kojašević (Radnički) Crveni kartoni: – Strelci: 1:0 Boaći (23. minut), 2:0 Ben (45. minut), 3:0 Boaći (48. minut)

CRVENA ZVEZDA: Borjan, Stojković, Savić, Milunović, Rodić, Jovičić, Jovančić (od 83. Čaušić), Ivanić (od 61. Simić), Marin, Ben, Boaći (od 75. Pavkov). Trener: Vladan Milojević.

Radnički: Ristić, Djorđević, Pankov, Crnomarković, Todorovski, Bondarenko (od 65. Bondarenko), Drinčić, Kojašević (od 54. Stojanović), Ranđelović (od 59. Popović), Grbić, Haskić. Trener: Nenad Lalatović


Crvena zvezda 3 : 0 Radnički (N)
Partizan 3 : 0 Čukarički
Mladost 2 : 1 Napredak
Vojvodina 0 : 1 Proleter
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 31 28 3 0 45
2 Radnički (N) 31 23 6 2 38
3 Partizan 31 16 9 6 30
4 Čukarički 31 15 9 7 27
5 Mladost 31 14 7 10 26
6 Proleter 31 10 11 10 22
7 Napredak 31 10 11 10 21
8 Vojvodina 31 10 9 12 20