XS
SM
MD
LG

Zvezda rutinski slavila u majstorici za peto uzastopno finale ABA lige

Košarkaši Crvene Zvezde savladali su Partizan u majstorici polufinalne serije ABA lige sa 84-63 i tako su se plasirali u finale ABA lige.

Foto: ABA liga

Meč je počeo u dosta brzom ritmu. Bilo je i dosta nervoze a Lazić je rano zaradio dva faula. Umjesto njega ušao je Dobrić. Njegovim ulaskom Zvezda hvata i napadački ritam. Dobrić je vezao pet poena za ukupno 12-0 seriju Zvezde i devet poena prednosti na startu. Nije Partizanu pomogao ni tajm aut Trinkijerija pa je trojkom Berona Zvezda došla do 15-3. Partizan je u završnici prvog perioda uhvatio ritam sa linije za slobodna bacanja pa su prišli na osam poena zaostatka.

Zvezda je fantastično igrala i na startu drugog perioda. Odbrana je bila sjajna a u napadu su pogađali iz svih oružja a paljbu je predvodio sjajni Perperoglu. Trojkom Simanića, Zvezda je imala i velikih +19. Koliko je Partizan bio van ritma govori i podatak da je Marinković promašio jedno a Zagorac tri bacanja. Imala je Zvezda u dva navrata i 20 poena prednosti. Ipak, u završnici prvog poluvremena Partizan je uhvatio kakav takav ritam i na odmor su otišli sa -16.

Zvezda je fenomenalno šutirala za tri. Čak šest različitih strijelaca pogađali su trojke za Zvezdu. Procenti šuta su im bili fantastični. Iz igre su šutirali 54% a za tri 6/14 dok su se mučili sa linije za slobodna bacanja. Zvezda je dobro gradila skok i imali su pet skokova više u prvom poluvremenu. Partizanu nije pomogla ni jedna izgubljena lopta manje u prvom poluvremenu jer su šutirali svega 31% iz igre. Kad se sve ovo sagleda jasno je zašto je Zvezda imala veliki plus na poluvremenu.

Partizan na startu drugog poluvremena prilazi na -14. Pokušavali su još više da se približe ali je Zvezda odbila njihov nalet i trojkom Fajea došla do rekordnih +21. Potom je Partizan pokušao da se koliko toliko vrati u igru. Upsjeli su u jednom momentu da priđu na -15. Ipak, Zvezda je ponovo dodala gas u završnici trećeg perioda. Trojkama Simanića i Perperoglua, Zvezda dolazi do rekordih +23.

U poslednjem periodu nije bilo nikakve neizvjesnosti. Partizan se predao nakon trećeg perioda a to je Zvezda itekako koristila. Igrali su dobro u defanzivi iako je sve bilo riješeno i konstantno su povećavali prednost. Nakon poena Čovića, Zvezda je imala velikih +35. Do kraja utakmice  Partizan je uspio bar sačuvati obraz koliko toliko. Na kraju su spustili na -21 zaostatak ali to je bilo to.

Zvezda je odigrala jednu od najboljih utakmica u poslednje dvije godine. Svako je dao sjajan doprinos i imali su veliku širinu i mnogo raspoloženih igrača. Partizanova bekovska linija bila je jako loša i nisu mogli pogoditi gotovo pa ništa. Zvezda je sjajno šutirala za tri, sjajno su igrali odbranu, gradili defanzivni skok sjajno i na kraju su apsolutno zasluženo došli do finala.

Zvezdu je do pobjede predvodio Perperoglu sa 18 poena dok je Marinković predvodio Partizan sa 12 poena.

Zvezda je prošla u peto uzastopno finale ABA lige gdje će igrati protiv pobjednika majstorice Cedevite i Budućnosti, koja je na programu sutra.