XS
SM
MD
LG

NCAA: Djuk se provukao nakon drame, ostali favoriti sigurni

Košarkaši Djuka plasirali su se u treću rundu martovskog ludila. Oni su nakon velike drame savladali Ju-Si-Ef sa 77-76.

Ju-Si-Ef je bolje otvorio meč. Bili su dobri u odbrani a u napadu su igrali raznovrsno. Ipak, Djuk je hvatao ritam kako je vrijeme prolazilo. Bili su izuzetno dominantni u drugom dijelu prvog poluvremena pa su na odmor otišli sa vodstvom 44-36.

Ju-Si-Ef otvara drugo poluvrijeme serijom 7-0. Međutim Beret i Zajon odbijaju ovaj njihov nalet i uzvraćaju istom mjerom. Tada je uslijedila nova serija Ju-Si-Efa od 14-3 i trojkom Tejlora dolaze u vodstvo. Međutim, Djuk predvođen Zajonom odgovara serijom 12-2 i dolaze do +7. Ali tu nije bio kraj preokretima. Ju-Si-Ef predvođen Doukinsom seriju 11-2 i prelaze u vodstvo. 

Tada meč ulazi u neizvjesnu završnicu. Zajon je prvo pogodio za 70-70 a potom Doukins odogovara sa fejdvejom  i donosi ponovo vodstvo svom timu. Kada je na oko dva minuta do kraja Tako Fel pogodio za 74-70, djelovalo je da prvi favorit ispada. Ipak, Rediš je trojkom vratio Djuk u igru. Na 45 sekundi do kraja Tejlor pogađa bacanja za 76-73 vodstvo svoga tia. 

Međutim, Djuk se nije predavao. Zajon je promašio trojku, Delourir hvata ofanzivni skok a Zajon pogađa pod faulom Fela. Dodatno bacanje je promašio Ali nakon ofanzivnog skoka Beret pogađa za vodstvo Djuka. Imali su momci iz Ju-Si-efa napad za pobjedu. Međutim, Tejlor je promašio a nakon ofanzivnog skoka promašio je i Doukins pa je Djuk prošao dalje.

Zajon Viliamson predvodio je Djuk sa 32 poena i 11 skokova dok je Doukins predvodio Ju-Si-Ef sa 32 poena uz 12/18 šut iz igre.

U ostalim susretima slavili su favoriti. Oregon je izbacio Irvin sa 73-54. Hjuston je savladao Ohajo Stejt sa 74-59. Virdžinija je savladala Oklahomu sa 63-51.Teksas Teh savladao je Bafalo sa 68-58 a Virdžinija Teh Lajberti a 67-58.

Foto: NCAA