XS
SM
MD
LG

Odbojkaši Niša se vratili u Superligu

 Posle samo sezone u drugom rangu takmičenja, odbojkaši Niša iskoristili su prvu priliku i obezbedili igranje u Superligi naredne sezone pošto su na svom terenu savladali Spartak iz Ljiga rezultatom 3:0 (25:20, 25:20, 25:21) i tako slavili sa 2:0 u baražu za popunu elitnog ranga.

Slavlje na terenu; foto: JV / Vanja Keser

Od naredne sezone Niš će ponovo imati mušku odbojkašku ekipu među najboljim srpskim klubovima. Odbojkaši Niša ispunili su cilj, vratili su se u Superligu i to preko baraža i posle jedne sjajne sezone. U odlučujućem meču sezone Nišlije su imale podršku sa punih tribina sale Osnovne škole "Mika Antić", a na kraju duela točio se i šampanjac u slavu povratnika u elitu.

Odlično su počeli domaći igrači i uz dva bloka, ali i dve servis-greške, poveli sa 6:2 čime su naterali trenera gostiju da zatraži tajm-aut. Pauza nije "trgnula" igrače Spartaka pa je Niš poveo sa 8:2. Ipak, nisu se predavali gosti koji su serijom 3:0 prišli na dva poena zaostatka (9:7), ali su počeli da greše. Sa druge strane, Nišlije su bile odlične na mreži i polako, ali sigurno povele sa 14:7.

Ni tajm-aut gostujućeg trenera nije mnogo poremetio redove Nišlija, pa su dobrom igrom na mreži poveli sa 20:12. Greške u igri domaćina iskoristili su igrači Spartaka da pokušaju da "istope" zaostatak, ali Niš je imao veliku prednost koju nije ispuštao. Ipak, za vođstvo od 1:0 u setovima odbojkaši Niša došli su preko treće set-lopte (25:20).

Poenima Opačića i Toresa odbojkaši Niša poveli su sa 5:0 početkom drugog seta, ali "probudili" su se Ljižani i serijom 4:0 došli do izjednačenja (9:9). Usledio je tajm-aut trenera Nišlija Marija Majcana, a onda i igra poen za poen. Posle tehničkog tajm-auta greška protivnika i poen Stojkovića doprineli su da Niš povede sa 14:11, a prednost domaćina nije poremetila ni servis-greška domaćina.

Uz dva poena Medurića, jedan sa servis-linije, Spartak se približio na minus 2 (18:16), a u redovima Nišlija došlo je do malog opuštanja i grešaka pa je bilo 20:19 za domaćina u finišu druge deonice.

Velikom borbom u polju i sigurnim servisom Toresa, Nišlije su došle do prve set-lopte koju su iskorsitili blokom Hosnija za vođstvo od 2:0 u setovima (25:20).

Sigurnom i čvrstom igrom na mreži Spartak je poveo sa 6:1 početkom treće deonice. Poenima Toresa i Nestorovića, kao i greškom u polju gostiju, Niš je došao do minus 2 (4:6), a potom je Tores sa dva asa vodio domaće do izjednačenja i preokreta (8:7). Nisu se predavali ni Ljižani, pa je usledila izjednačena igra.

Na tehnički tajm-aut Niš je otišao sa dva poena prednosti (12:10), ali usledila je velika borba sa obe strane mreže. Hosni je Niš vodio do prednosti od 20:17, ali su Maksimović i Milovanović doneli minus jedan za Spartak (20:17), pa je strateg niškog tima zatražio tajm-aut.

Pauza je više prijala gostima koji su asom Popovića izjednačili, ali je Tores doneo novu prednost Niša (22:20), pa je trener Spartaka zatražio tajm-aut. Opačić je napravio servis-grešku, ali tu su bili Stojković i Rikardo koji su doveli Niš do meč-lopte (24:21). Iskoristili su domaći prvu priliku i to greškom protivnika, pa je počelo slavlje u sali škole u Durlanu.

Podsetimo, u prvom meču baraža u Ljigu Niš je takođe slavio sa 3:0.

NIŠ - SPARTAK (25:20, 25:20, 25:21)

NIŠ: Nestorović 6 (1 as, 2 bloka), Tores 25 (4 asa, 2 bloka), Trivunić 1, Stojković 6 (1 blok), Opačić 5 (1 as, 1 blok), Hosni 15 (1 as, 2 bloka), Jović (libero), Tokić, Jovanović, Nikić, Đorđević, Živanović.

SPARTAK: Maksimović 11, Perić 4, Gajević 9, Medurić 5, Popović 2, Milovanović 4, Janković (libero), Đorđević, Mirković 1, Zarić, Lalić, Paprika, Duduj, Jovičić (libero).