XS
SM
MD
LG

Vrnješu policija zabranila dolazakl u Zagreb

Zagrebački Dinamo je odigrao 0:0 na “Maksimiru” protiv Anderlehta u poslednjem kolu grupne faze Evropske lige gde se unapred znalo ko je prvi, a ko poslednji na tabeli. Međutim, sarajevska fudbalska čaršija, pored veličanja svojih reprezentativaca u taboru hrvatskog šampiona Izeta Hajrovića i Amera Gojaka, “pohvalila” je i već prekaljenog “Zmaja” i jednog od najzaslužnijih za plasman u “A” diviziju UEFA Lige nacija, defanzivca Belgijanaca Ognjena Vranješa. Iako se Banjalučanin nije pojavio u glavnom gradu Hrvatske, dobio je epitete primerene samo Sarajevu: “precrtan”, “Znaju s kim imaju posla”, “zaslužio je to”, “kako se ponaša, tako i prolazi”, “eto mu tetovaže”, “svešteniče Đujiću, pomozi mu”… i tako u nedogled!

A Ognjen Vranješ savršeno miran, kaže i pita se:

-Nisam čitao šta pišu mediji, isključio sam se sa interneta, izolovao sam se na društvenim mrežama. Mirniji sam i opušteniji. A da sam se pitao, naravno da bih došao na “Maksimir”, da igram fudbal. Volim da dođem u Zagreb! Fudbaler sam, igrač najplemenitije igre koju je Bog podario čovečanstvu. Zar je to zabranjeno biti?

Sarajevo je plasiralo priču tipa: “kakva povreda, Anderleht ga je precrtao, zato nije ni došao u Zagreb”. Sve u životu ima dva početka i dva kraja, zavisno s koje strane gledaš… Ognjen Vranješ ističe:

-Bila je policija u klubu i rekla da ne smem u Zagreb, ni po koju cenu, zbog vlastite bezbednosti. To je policija Evropske unije i nije šala. E sad ja Vas pitam – šta je današnji fudbal? I pored svega hteo sam da dođem… Bosna i Hercegovina nije Evropska unija.

Znači, balkanski, bojali Ste se?

-Da sam u AEK-u, kod braće Grka, objasnio bih im da se ne bojim i da idem u Zagreb da igram fudbal. Na svoju odgovornost. I ispoštovali bi me. Ali, verujte da mi, policija u Belgiji nije dozvolila da idem u Hrvatsku. Da sam krenuo zaustavili bi me fizički. Imali su dojavu. Navodno, čekala me grupa huligana sa željom da me linčuje. To mi je stvarno smešno. Gledao sam utakmicu na televiziji. Da sam igrao, pobedili bi. I imao bih opet podmajicu.

Koju?

-Nisam došao. Ostala je za sledeći put. Iznenađenje!

Koji su Vas huligani čekali u Hrvatskoj?

-I jedni i drugi.

A kakve veze ima Sarajevo sa Zagrebom i Ligom Evrope?

-Pa što pitate mene, pitajte njih.

Znate li?

-Žurim na trening. Profesionalac sam. Nemam vremena da pričam “Markove konake”.

Nije Vas bilo na “crveno-plavoj večeri” Borca?

-Imao sam profesionalne obaveze, trenirao sam u Anderlehtu posle povrede i spremao se za Zagreb. Onda je došla policija… Znate. Anderleht se vrlo dobro seća Banjaluke i Borca.

Bili Ste na bilbordu kao promotor?

-Tako sam se dogovorio s predsednikom kluba. Kada dođem u Banjaluku častiću matični klub.

S čim?

-Miloštom!

Smetam?

-Ne, samo žurim, razumite me.

Novinari su dosadi?

-To ste vi rekli.

Srećno.

-I Vama!