XS
SM
MD
LG

Završen Zvezdin evropski put

Fudbaleri Crvene zvezde završili su učešće u Ligi šampiona i u poslednjem, 6. kolu C grupe doživeli su poraz od Pari Sen Žermena sa 1:4 (0:2), uz ovacije sa tribina kao nagradu za sve što su prikazali u elitnom takmičenju ove sezone. Strelac za naš tim bio je Marko Gobeljić fantastičnim udarcem u 56. minutu.

Stadion: Rajko Mitić
Sudija: Vilijam Kolum (Škotska)
Gledalaca: 50.000
Strelci: Gobeljić u 56' (Crvena zvezda); Kavani u 10', Nejmar u 40', Markinjos u 74' i Mbape u 90+2' (PSŽ)
Žuti kartoni: Borjan u 10', Pavkov u 28', Stojković u 78', Gobeljić u 87' (Crvena zvezda); Kerer u 29', Bernat u 62' (PSŽ)


Crvena zvezda: Borjan, Gobeljić, Stojković, Degenek, Rodić, Čaušić, Jovančić, Ben, Marin (od 86' Joveljić), Simić (od 72' Ebisilio), Pavkov (od 72' Boaći).
 

Pari Sen Žermen: Bufon, Kerer, Tijago Silva, Kimpembe, Bernat, Markinjos, Verati (od 83' Rabio), Di Marija (od 88' Draksler), Nejmar, Mbape, Kavani.


Spektakularna atmosfera na oproštaju od Lige šampiona viđena je na našem stadionu. Publika je još jednom ispunila tribine Marakane i priredila fantastičan ambijent za evropski pozdrav u godini koja će zlatnim slovima ostati upisana u klupskoj istoriji.

Ulazak u Ligu šampiona preko tri kola kvalifikacija i onda sada već čuvena borba u dvomeču plej-ofa sa Salcburgom ostaće za prepričavanje, kao i odlične partije izabranika Vladana Milojevića u grupi sa evropskim velikanima.
Na premijeri je osvojen prvi, istorijski bod, prvi pogodak u elitnom takmičenju bio je delo Marka Marina u Parizu, a onda je usledila i utakmica sa Liveprulom, odnosno magični trijumf od 2:0.

Za kraj bitka sa „svecima“... Huk sa tribina dao je vetar u leđa crveno-belima koji su pokazali kako mogu da se nose sa favorizovanim rivalima projektovanim da napadnu evropski tron. Milojević je odlučio da ispred Borjana deluju Gobeljić, Stojković, Degenek i Rodić, kao zadnji vezni delovali su Jovančić i Čaušić, ofanzivni trio bili su Ben, Marin i Simić, a Pavkov kao najistureniji.

I trenutak nepažnje u ranoj fazi koštao je naše momke primljenog pogotka u režiji Kavanija, a posle toga su činili sve kako bi pronašli put do mreže Bufona. Imao je Ben dobar pokušaj iskosa sa leve strane, pored bliže stative, trudio se i Pavkov da spušta loptu saigračima, kao i Jovančić da ih razigrava.

Terenska inicijativa nažalost nije krunisana, iako je i Marin imao nekoliko lucidnih poteza, već je momenat lucidnosti Nejmara doneo Parižanima 0:2 u finišu prvog poluvremena, pre čega je Borjan sa dve-tri intervencije branio minimalan zaostatak.

Pesma sa tribina nije prestajala i dodatno je nosila šampiona Srbije koji je početkom drugog poluvremena imao nekoliko odličnih napada. Najpre je bio viđen žestok duel Kimpembea i Simića, a onda i neverovatna borba naših fudbalera, bilo ih je na svim delovima terena i pretili su iz svih pozicija.

Prvo je to učinio Marin pored stative, onda je Stojković opasno centrirao i Ben je zamalo zakasnio, pa je i ta lopta prohujala pored gola.

Opet su udarce oprobali i Marin i Simić, uoči crveno-bele eksplozije u 56. minutu - Rodić je centrirao sa levog krila, Tijago Silva glavom izbio loptu pravo do Gobeljića koji je na drugoj stativi uhvatio fenomenalan volej i matirao Bufona udarcem iz prve u bliži ugao.

Za 1:2 i dodatnu energiju našim fudbalerima koji su „leteli“ po terenu naše Marakane. Gobelja je neumorno špartao po desnom boku kao da je utakmica tek počela, Jovančić je kontrolisao sredinu terena, dok je Borjan takođe znao da se istakne odličnim odbranama, poput one kada je nogama zaustavio šut Kerera. Opasno je bilo i pre nego što je Stojković klizećim startom izbacio loptu sa ivice peterca, a utakmica je imala vrlo dinamičan ritam između 60. i 70. minuta.

Marin je uspevao i protiv Parižana da prikaže kakvu magiju poseduje, a iz prekida je pronašao Jovančića čiji je udarac glavom otišao preko prečke. Bili su to trenuci sjajne igre izabranika trenera Milojevića, koji je dvostruku izmenu izvršio ubacivši Ebisilija i Boaćija umesto Simića i Pavkova kako bi osvežio ofanzivu.

Ipak, još jedan trenutak nepažnje je plaćen u 74. minutu kada je Di Marija iskosa sa leve strane izveo prekid i pronašao Markinjosa, a on je glavom pogodio metu, dok je Mbape u samoj završnici postavio konačan rezultat.

I pored poraza, Zvezda je pokazala da joj je mesto u društvu najboljih i sjajno se prikazala u Ligi šampiona.