XS
SM
MD
LG

Prvi pravi sportski objekti u Jagodini

Po projektu poznatog arhitekte Ljubomira Korunovića 26. maja 1935. godine u 11 časova osvećen je kamen – temeljac doma Sokolskog društva u Jagodini, koji se nalazi između Sreskog načelstva i Okružnog suda. U pozivnici za ovu svečanost pisalo je: „kako je ovaj čin za naše društvo od velikog istorijskog značaja smatramo za Sokolsku dužnost što svečanije proslavimo uz učešće prijatelja velike Sokolske ideje”. (U potpisu pozivnice starešina Sokola Strahinja Damnjanović, sekretar Laza Petrović).

Osvećenje Sokolskog doma imalo je veliki program, koji je počeo 2. novembra 1935. godine. Bila je to prilika za prvo Župsko zborovanje sokolskih četa, otvaranje sokolske i higijenske izložbe, druge župske utakmice četa za članstvo i naraštaj i prvi župski zbor sokolskih radnika sa sela. Sam čin svečanog osvećenja i otvaranje ovog zdanja bio je 3. novembra 1935. godine u 10:30 časova, kada je krenula sokolska povorka a osvećenje pola časa kasnije. Potom je uz pesmu počelo narodno veselje koje je nastavljeno uveče – kulturno sportskom akademijom.

Foto: Private

Inače, radovi su brzo obavljeni na izgradnji, jer su, pored aktivnih članova i donatora, učestvovali i građani.

Sećanje na izgradnju i osvećenje evocirao je Branko Milovanović na RTS-u 7. januara 1995. godine, istakavši da je to bio jedan od 30 sokolskih domova koji su izgrađeni po projektu arhitekte Ljubomira Korunovića, jer je takođe projektovao crkvu u selu Glogovcu i zanatlijski dom u Jagodini...