XS
SM
MD
LG

Hazena u Jugoslaviji: Prvi put u Slavonskom Brodu

U Jugoslovenskim zemljama hazena se pojavljuje 1920. godine, kao interna školska igra u Prvom đačkom sportskom klubu Olimpiji u Slavonskom Brodu. Iste godine, u okviru sleta jevrejske omladine Jugoslavije, odigrana je u Osijeku (10. avgusta) prva javna utakmica između družine tog grada i družine iz Vukovara. Vukovarčanke su bile bolje – 4:1. Bio je to izazov za žensku omladinu, pa je hazena, pored Osijeka, Vukovara i Slavonskog Broda, prihvaćena u više mesta, čak i u selima Slavonije i Srema.

U septembru 1920. godine u okviru Športskog kluba Olimpija (Ljubljana) osnovana je sekcija hazene koju je vodio fubalski trener Jan Los iz Praga. Sekciju hazene u Mariboru, u okviru SSK Maribor, vodio je R. Špec. U 1920. i 1921. formirane su u Derventi i sarajevskim klubovima – ŽSK Bar, Kohba, RSK Hajduk, SK Slavija, SASK i AC Troja u Tuzli.

Hazenu je u Beogradu pokrenuo Čeh K. Stanjek među svojim sunarodnicima a zatim su sekcije hazene formirali prvo u BSK-u pod vođstvom Svetozara Popovića, pa zatim u SK Jugoslavija. na području Vojvodine, prva sekcija Hazene osnovana je 1921. godine u Velikom Bečkereku (današnjem Zrenjaninu) u SK Kadima. Zatim su osnovane sekcije u Subotici, Somboru, Novom Sadu, Vršcu i Beloj Crkvi. Najuporniji trener i populizator hazene u Vojvodini bio je M. Giksman.

Prvu Javnu utakmicu u Zagrebu odigrale su 1921. godine učenice gornjogradske II ženske gimnazije, a zvaničnu A i B ekipa HAŠK-a 30. jula 1922. godine. Ova ekipa je sredinom avgusta odigrala i prvu međunarodnu utakmicu, izgubivši od SK Židenice iz Brna sa 3:12...

Foto: I-Serbia

Na III zetskoj olimpijati na Cetinju (11. jula 1927) odigrana je propagandna utakmica u hazeni. Od 1925. postojale su sekcije u Skoplju pri Skopskom sportskom klubu, SK Građanski i SK Jug, Kumanovu i Velesu.

Hazena je 18. juna 1923. godine pridružena Jugoslovenskom lakoatletskom savezu i – prihvaćena su pravila igre V. Šilaka, odnosno Čehoslovačkog saveza hazene i ženskih sportova u Pragu. Po tim pravilima, svaka ekipa hazene ima 7 igračica.

Po osnivanju samostalnog Jugoslovenskog hazena saveza 1924. godine, i organizovanje regionalnih podsaveza u Ljubljani, Zagrebu, Beogradu i V. Bečkereku (a 1932. i u Slavonskom Brodu), redovno su održavana podsavezna prvenstva u koja su bile uključene ekipe i iz mnogo manjih mesta Jugoslavije.

Prvi međunarodni susret reprezentacije Jugoslavije održan je 28. juna 1924. godine u Beogradu sa reprezentacijom Čehoslovačke (3:8). Do 8. septembra 1935. godine, kada je Jugoslavija odigrala u Varšavi poslednju utakmicu, bilans je: 6 pobeda i 6 poraza, uz 87 datih i 64 primljena gola.

Prvenstva Jugoslavije u hazeni održavana su od 1925. do 1938. godine (sa prekidima) a osvajali su ih: BSK – Beograd (1925), HŠK Konkordija – Zagreb (1927, 1931, 1931, 1933, 1934 i 1937), SSK Maribor (1928), SK Viktorija – Slavonski Brod (1935) i HAŠK Zagreb (1938).

Prvi veliki uspeh jugoslovenskih hazenašica 1934. godine u Četvrtim ženskim sportskim igrama u Londonu – osvajanje prvog mesta neočekivano je primljeno u evropskom svetu, jer je u finalu pobeđena ekipa kolevke ovog sporta – Čehoslovačka sa 6:4 (3:1). U stvari, bilo je to prvo nezvanično prvenstvo sveta u hazeni. Uspeh je zabeležen pod vođstvom trenera Bogdana Cuvaja, a za ekipu Jugoslavije nastupile su: Oman, Tonković – Cuvaj, Lovrenčić, Cimpermab, Kunštek, Bernik, Tonković – Pavičić, Gržetić, Bobinski. Pratilac ekipa bila je Katja Mihočević.