XS
SM
MD
LG

Zrinjski na Pecari

I to je fudbal Bosne i Hercegovine – trostruki uzastopni šampion “Dejtonske zemlje” i klub sa najviše titula (šest) mostarski Zrinjski nema stadion za evrokupove, pa će revanš susret trećeg kola kvalifikacija za UEFA Evropsku ligu protiv bugarskog Ludogoreca kao domaćin igrati na “Pecari” u Širokom Brijegu.

Iako je Zrinjski jedan od najorganizovanijih i najbogatijih klubova u BiH, poslednju deceniju stalni učesnik evrokupova, još uvek nije uspeo da izgradi i prilagodi stadion “Pod Bijelim brijegom” strogim uslovima Evropske fudbalske unije. Zbog toga će izabranici novoimenovanog trenera Blaža Sliškovića (u prvom meču protiv Ludogoreca ekipu vodio Ante Miše, pa smenjen posle poraza u Zenici od Čelika u prošlom kolu) bugarskih 0:1 pokušati da stignu i prestignu u gradiću tridesetak kilometara udaljenom od grada na Neretvi.

Stadion “Pod Bijelim brijegom” na kojem je u jugoslovenskom vremenu svoje utakmice kao domaćin igrao mnogo poznatiji Velež nalazi se u zapadnom Mostaru koji danas kontrolišu Hrvati, dok su popularni “rođeni” krenuli ispočetka i napravili novi stadion u mostarskom naselju Vrapčići, u kojem je nekada bilo većinsko srpsko stanovništvo.

Pre nekoliko sezona stadion “Pecara” u Širokom Brijegu takođe nije zadovoljavao uslove za evropska takmičenja, pa je klub iz nekadašnje Lištice bio domaćin u Zenici, ali je kasnije osposobio svoj stadion koji sada zadovoljava stroge kriterijume UEFA za kasne kvalifikacije u kojima odavno jedan klub iz BiH nije nastupao.

Po tom “rezonu” vodili su se i u takmičarskom sektoru Fudbalskog saveza BiH pa su po kalendaru takmičenja za juče zakazali susrete petog kola Premijer lige, smatrajući da niko od premijerligaša neće igrati u Evropi, ali ih je u tome demantovao Zrinjski. Zbog toga je susret između Mostaraca i zvaničnog šampionata Republike Srpske Zvijezde-09 iz Etno sela Stanišići odgođen za sredu, 29. avgust.

Inače, stadion “Pod Bijelim brijegom” u Mostaru je ostao u lepoj uspomeni kao domaći teren Fudbalskom klubu Partizan kada je 1989. godine zbog kazne UEFA zbog incidenta i zapaljenog sunđera na utakmici sa Romom (4:2) škotski Seltik dočekao u Gradu na Neretvi i pobedio 2:1. U revanšu u Glazgovu bilo je 5:4 za Škote i Beograđani su prošli dalje, pa su usledile one antologijske utakmice protiv holandskog Groningena (3:1, 3:4) i eliminacija od Dinama iz Bukurešta (0:2, 1:2).

Takođe, Partizan je 2007. godine u evrokupoima ostvario najubedljiviju gostujuću pobedu “Pod Bijelim brijegom” savladavši Zrinjski rezultatom 6:1. U revanšu u Humskoj 1 je bilo 5:0 za crno-bele, ali su Hercegovci prošli dalje jer je UEFA izbacila Partizan iz Evrope zbog nereda navijača u Mostaru.

 

Utakmica Zrinjski – Ludogorec (prvi meč 0:1) igra se večeras s početkom u 20 časova na stadionu “Pecara” u Širokom Brijegu, a sudiće ga holandski internacionalac sa FIFA znakom Bas Nijhus.

Ukoliko Mostraci prođu dalje ni u narednim utakmicama neće moći da budu domaćini na svom stadionu “Pod Bijelim brijegom” kojeg u zapadnom Mostaru zovu “Stadion HŠK Zrinjski”.

Stadion Pecara