XS
SM
MD
LG

Startuje EP za omladince, Srbija u nedelju sa Engleskom

Omladinska ragbi 13 reprezentacija Srbije u nedelju 5. avgusta (14.00) na stadionu Nastavnog centra u Makišu protiv Engleske igra prvi meč na Evropskom prvenstvu za igrače do 19 godina starosti koje održava u Beogradu. Najboljih osam omladinskih selekcija Starog kontinenta od 4. do 12. avgusta boriće se ponovo za titulu prvaka Evrope, nakon što je Evropska ragbi 13 federacija (RLEF) odlučila da posle 12 godina obnovi ovo takmičenje.

Organizacija domaćinstva i samo učešće mladih srpskih ragbista kruna su gotovo jednogodišnjih priprema kako u organizacionom, tako i u takmičarskom delu turnira za Ragbi 13 federaciju Srbije.

- Bez sumnje ovo je najveći ragbi turnir koji će se u modernoj istoriji održati u našoj zemlji i ponosni smo što smo u ovom trenutku centar sveta kada je ovaj sport u pitanju. Više od decenije razni timovi su dolazili u Srbiju, ali prilika da ugostimo samoe reprezentacije Engleske ili Francuske je nešto posebno – rekao je pred start turnira Radoslav Novaković, član Upravnog odbora Ragbi 13 federacije Srbije.

Srbiju na turniru predvodi međunarodni stručni štab na čelu sa Australijancem srpskog porekla Nilom Bijorcem. Njegov prvi pomoćnik je još jedan Australijanac Bret Dejvidson, dok su ostali članovi iz domaćih klubova: pomoćni treneri Vladan Kikanović i Admir Hadžić, odnosno tim menadžer Slobodan Manak.

Poslednju proveru Srbija je imala prošlog vikenda protiv selekcije engleskih Lajonhartsa od kojeg je tesno poražena – 30:20. Prethodno je ekipa od januara shodno klupskih obavezama redovno trenirala i odigrala još tri priprema meča.

- Radujemo se prvoj utakmici protiv Engleske jer je to kruna dugog i mukotrpnog rada. Momci su pojačali rad u poslednjoj nedelji posle meča sa Lajonhartsima u kojem smo dobro igrali, ali smo gubili dosta loptu u dobrim napadačkim pozicijama. Pokušali smo da to ispravimo i spremni smo za sigurno težak i fizički zahtevan meč protiv Engleza. Ovo je velika stvar za srpski ragbi i siguran sam da će moji igrači dostojanstveno braniti boje svoje zemlje – rekao je selektor Bijorac.

Stručni štab Srbije odredio je spisak od 19 igrača koji će u nedelju igrati protiv Engleske na kojem se nalaze svih petorica igrača iz Australije srpskog porekla: Danijel Marjanović, Džai Smit, Metju Dragišić, Zejn Bijorac i Zejn Marolt. Uz kapitena Vladimir Milutinovića očekuje se da bi oni trebalo da budu nosioci igre.

U nedelju se na stadionu Nastavnog centra Makiš igraju i preostali mečevi prvog dana takmičenja. Sastaju se Irska – Škotska, Vels – Ukrajina i Francuska Italija. Ovo je inače drugo Evropsko prvenstvo za igrače do 19 godina starosti u istoriji, na prvom 2006. godine Francuska je kao domaćin stigla do titule savladavši u finalu Englesku.

Sastav Srbije: Džai Smit (Broders, Kvinslend), Metju Dragišić (Kanbera Rajders), Veljko Stanković (Car Dušan Silni Paraćin), Dorotej - Dado Arnold, Marko Janković, Ilija Krstić, Marko Šatev Aleksandar Štefulj (Crvena Zvezda), Matija Mihajlović, Marko Simović (Dorćol), Daniel Marjanović (Kavana Dolfins, Kvinslend, Stevan Ivanković, Vladimir Milutinović, Mihajlo Stojiljković (Partizan), Zejn Bijorac, Zejn Marolt (Kvinslend Bluz, Kanbera), Vuk Tomić (Radnički), Marko Jakovljević, Mihajlo Tomić (Radnički Beograd).