XS
SM
MD
LG

Srbija lider Jugoistočne Evrope

Srbija je lider Jugoistočne Evrope u ragbiju 13 i predstojeće omladinsko Evropsko prvenstvo će to dodatno potvrditi, kaže Jovan Vujošević direktor šampionata Starog kontinenta za igrače do 19 godina starosti koji se od 4. do 12. avgusta održava u Beogradu. Kao regionalni direktor za Centralnu i Istočnu Evropu Evropske ragbi liga federacije (RLEF) Vujošević je dobro upućen u poziciju koju srpski ragbi 13 uživa u međunarodnim okvirima.

- Organizacija još jednog velikog događaja pod okriljem RLEF samo je još jedna potvrda ugleda koji Ragbi 13 federacija Srbije užuva u svetu. Do sada je Beograd bio domaćin brojnih međunarodnih turnira, kvalifikacionih mečeva za Svetsko prvenstvo, čak dva godišnja kongresa RLEF, a predstojeće EP biće kruna dosadašnjeg rada ne samo naše Federacije već i svih ljudi koji su učestvovali u obnavljanju ragbija 13 na ovim prostorima – rekao je Vujošević.

Danijel Marjanović i Jovan Vujošević

Ono što je pre 17 godina izgledalo kao samo naučna fantastika za grupu entuzijasta koji su ponovo pokrenuli ovaj sport u Srbiji, sada je itekako realnost, dodaje. Na stadionu Nastavnog centra u Makišu, naši talentovani ragbisti ravnopravno voditi bitku sa vršnjacima iz najvećih ragbi nacija, poput Engleske ili Francuske.

- Ne želimo da se vraćamo na naše teške početke pre više od 15 godina, jer je to deo istorije. Trenutno Srbija ima 19 aktivnih klubova u seniorskoj konkurenciji i razvijene mlađe kategorije koje evo dobijaju priliku da se redovno pokažu i na međunarodnoj sceni – objasnio je Vujošević koji je takođe i član Upravnog odbora Ragbi 13 federacije Srbije.

Na drugom EP u istoriji RLEF, a prvom posle 12 godina, pored Srbije učestvovaće još tinejdžeri iz Engleske, Francuske, Velsa, Irske, Škotske, Italije i Ukrajine. Naša reprezentacija će na startu prvenstva u nedelju 5. avgusta (11.00) igra protiv Engleza.

- Na terenu mi našu decu učimo da uvek idu na po pobedu, bez obzira na protivnika sa druge strane. Međutim, nama je podjednaki izazov da organizaciono budemo na najvišem mogućem nivou pošto zaista imamo priliku da ugostimo zemlje sa najvećim mogućim ragbi renomeom. Ovo nam je jedinstvena prilik da se stavimo rame uz rame sa Englezima ili Francuzima koji imaju neverovatnu tradiciju – istakao je Vujošević i zahvalio Ministarstvu sporta i omladine Republike Srbije, MUP-u i lokalnoj samoupravi na podršci.

Kapiten Vladimir Milutinović i Jovan Vujošević

Vujošević je dodatno naglasio da će najveći efekat ovog EP biti za tek za tri do četiri godine.

- Od generacije koja će igrati na ovom šampionatu mi očekujemo da bude nosilac kvalifikacionog ciklusa za seniorsko Svetsko prvenstvo 2025. godine. Naša reprezentacija je stala na poslednjoj stepenici u kvalifikacijama za prvenstvo održano prošle godine, za naredni šampionat 2021. broj učesnika je povećan, ali očekujemo da taj efekat bude koristan za nas tek u ciklusu posle toga. Ovo su zaista klinci koje smo mi upotpunosti razvili, koji su ragbijem počeli da se bave još u osnovnoj školi i do 2025. imaćemo dovoljno vremena da im omogućimo bogato međunarodno iskustvo kako bi mogli da se ravnopravno bore za mesto na SP – podvukao je Vujošević.

Svi mečevi Evropskog prvenstva za omladince u ragbiju 13 igraće se na stadionu Nastavnog centra MUP-a Srbije u Makišu. Na prošlom EP za igrače do 19 godina starosti titulu je odnela ekipa Francuske.