XS
SM
MD
LG

In memoriam: Dušan Bošković – Bole

 

Dušan Bošković

 

U Kraljevu je, posle kraće bolesti, u 82. godini preminuo Dušan Bošković-Bole rodonačelnik kraljevačke odbojke. Za života je postao legenda kraljevačkog sporta, osnivač, prvi igrač i trener kraljevačke Ribnice, vizionar, stvaralac, čovek koji je celoga sebe dao za sport, pogotovo odbojku kojoj je bio odan do poslednje sekunde života. Uvek je posebno isticao period stvaranja kluba u kome je poroveo svoj život, prve utakmice na ribničkoj ledini, prve pobede na turniru u Bogutovcu kada je Bole sa saigračima osvojio kao nagradu odbojkašku loptu. Sledili su novi uspesi, Srpska liga, Druga liga, ulazak u elitu 1974. godine, osvajanje Kupa SFRJ 1978., prvi izlazak na međunarodnu scenu. Iz „radionice“ velikog Dušana Boškovića izašla je plejada vrhunskih odbojkaša, kasnije trenera, odbojkaških sudija,a nadasve velikih ljudi. Dušan Bošković je u karijeri bio trener u Modriči, Smederevu, Novom Pazaru, Kruševcu i ostavio nemerljiv doprinos razvoju odbojke u tim sredinama. Bio je selektor mlađih reprezentativnih selekcija u vreme velike Jugoslavije, učestvovao u osnivanju Opštinskog odbojkaškog saveza Kraljevo, sudijske i trenerske organizacije, kasnije i regionalnog saveza sa sedištem u gradu na Ibru. Ljubav prema odbojci preneo je na svoju decu, ćerku Lidiju i sina Aleksandra, sada uspešnog trenera.

Nebeski odbojkaški stroj postaje sve kompletniji, dok je kraljevačka odbojka mnogo izgubila i nikada više ništa neće biti ista bez legendarnog čika Bola.

Komemorativna sednica povodom smrti Dušana Boškovića, u organizaciji Sportskog saveza Kraljeva, biće održana u subotu 7. jula u 10 časova u Skupštini i grada. Parastos će se održati istog dana u 12:30h na starom kraljevačkom groblju, dok će, po ličnoj želji, Dušan Bošković biti sahranjen na groblju "Kruševlje" u Ribnici.