XS
SM
MD
LG

Stadion "Čair" i dalje bez upotrebne dozvole jer još nije završen
Dok u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kažu da stadion “Čair” još nema upotrebnu dozvolu jer Grad nije dostavio potrebnu dokumentaciju, gradski većnik Miloš Milošević rekao je da ova dozvola ne postoji jer niški stadion nije završen.

Planirana je kompletna rekonstrukcija stadiona, ali za sada su završene samo prve dve faze - izgradnja severne, južne i istočne tribine; foto: JV/Lj.J.

Sve vezano za tehničku komisiju i dokumentaciju, koja je neophodna kako bi Ministarstvo izdalo upotrebnu dozvolu, po izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, zadatak je Grada.

Pre dve i po godine o novom zadatku dopisom je obavešten Grad Niš, kažu u Ministarstvu, ali i dalje izveštaj komisije za tehnički pregled, uz ostalu dokumentaciju neophodnu za dobijanje upotrebne dozvole za stadion "Čair", nije stiglo na adresu Ministarstva.

Do današnjeg dana nije dostavljena dokumentacija na osnovu koje bi Ministarstvo izdalo upotrebnu dozvolu - obavestilo je pre dvadeset dana Ministarstvo Južne vesti.

Iako pre pet godina Grad Niš nije imao problem da zatraži izdavanje upotrebne dozvole za stadion „Čair“, koji je tada bio u istoj meri rekonstruisan kao i danas, sada je situacija drugačija, potvrdio je i gradski većnik zadužen za planiranje, izgradnju, urbanizam i energetiku Miloš Milošević.

Ne mogu da traže upotrebnu dozvolu za nešto što nije završeno. Tek kad bude u potpunosti završen objekat može da se traži upotrebna dozvola - rekao je Milošević.

Inače, približivanje stadiona evropskim standardima po svim parametrima u ovom trenutku posebno je važno za Nišlije, s obzirom na to da će u suprotnom Fudbalski klub Radnički toliko iščekivanu i željenu utakmicu kvalifikacija za Ligu Evrope morati da igra van Niša.

Od 2013. godine traje “potera” za upotrebnom dozvolom

Pre izmena Zakona, drugačiji zadaci bili su na investitoru i organu uprave, što su u slučaju stadiona "Čair" Grad i Ministarstvo. Tada se problem oko upotrebne dozvole javio jer Grad nije dostavio saglasnost na rešenje Ministarstva o obrazovanju komisije za tehnički pregled.

Grad Niš je dostavio spisak lica sa odgovarajućom dokumentacijom na osnovu koje je Ministarstvo donelo rešenje o obrazovanju komisije za tehnički pregled dana 30.06.2014 godine. S obzirom da investitor nije dostavio saglasnost na to rešenje, ono nije uručeno i tehnički pregled nije izvršen u propisanom roku - kažu u Ministarstvu.

Godinu dana kasnije Zakon je izmenjen i tada je sve vezano za komisiju i tehnički pregled "palo" na Grad. O tome je Ministarstvo, kako sami kažu, dopisom obavestilo Grad Niš, koji je od tada "nem", čemu svedoči i to što 2016. godine nije ni odgovorio na pitanja Južnih vesti povodom izostanka dokumentacije.

Podsetimo, rekonstrukcija stadiona "Čair" počela je marta 2011. godine. Nakon brojnih odlaganja završetka radova severna, istočna i južna tribina su izgrađene, ali je ostalo da se pokriju. O zapadnoj tribini polemike se vode godinama, ali kako je u pitanju skupa investicija, njena rekonstrukcija se stalno odlaže.


Radnički 4 : 1 Napredak
Čukarički 1 : 3 Vojvodina
Partizan 2 : 0 Spartak
Crvena Zvezda 5 : 1 Voždovac
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena Zvezda 37 32 4 1 60
2 Partizan 37 23 8 6 43
3 Radnički 37 18 8 11 37
4 Spartak 37 18 7 12 37
5 Voždovac 37 16 8 13 33
6 Čukarički 37 16 9 12 32
7 Napredak 37 15 8 14 30
8 Vojvodina 37 14 8 15 28