XS
SM
MD
LG

Završnica 104. Trke oko Francuske

Najveća biciklistička trka na svetu završava se predstojećeg vikenda, hronometrom u Marseju i sprinterskim obračunom u Parizu.

 

Četiri puta u poslednjih 10 godina žuta majica je osvajala hronometar, jer trka protiv vremena najbolje pokazuje ko je najjači vozač na trci.

 

Samo jednom se dogodilo da žuta majica promeni vlasnika na poslednjem hronometru, kada je 2011. godine Kejdel Evans sa lakoćom nadoknadio 57 sekundi prednosti Endija Šleka u Grenodlu.

 

Ove godine predposlednja etapa Tura održaće se u centru Marseja, drugom po veličini gradu u Francuskoj. Hronometar u velikom gradu je retkost na velikim trkama, a poslednji put je slična završnica Tura viđena 1989. godine, kada je borba protiv vremena vođena od Versaja do Jelisejskih Polja.

 

20. deonica Trke oko Francuske počinje i završava se na Oranž velodromu i duga je samo 22.5km, što je upola manje od standardne dužine završnog hronometra. To znači da će vremenske razlike između favorite biti izražene u sekundama, a ne u minutima. Sama staza je zanimljiva, vozače očekuje kombinacija brzih ravnih deonica, dugačkih krivina, pre tehnički zahtevne druge polovine staze.

 

Tradicionalno, Tur de Frans biće završen na Jelisejskim Poljima, gde će se najjači vozači u sprinterskom obračunu nadmetati za poslednju etapnu pobedu na 104. Trci oko Francuske.