XS
SM
MD
LG

Kuglanje: Zorica Barać i Milan Jovetić šampioni Srbije

BANjA JUNAKOVIĆ, 9. april (Info centar).- Zorica Barać reprezentativka zrenjaninskog Kristala i Milan Jovetić (Apatin) osvojili su šampionske titule na pojedinačnom seniorskom Prvenstvu Srbije na kuglani sa osam staza u Banji Junaković kraj Apatina, gde je odigrano i finale pojedinačnog Kupa Srbije za najmlađe kategorije.

Milan Jovetić, bodren iz prepunog gledališta, savladao je u finalu Njegoša Šakića (Beograd) sa 647:569 (5:0). Jovetić je odlično odigrao i zasluženo došao do prve pojedinačne titule, dok Šakić nije ponovio sjajnu igru iz polufinala (651- rezultat dana). Jovetiću je ovo druga pojedinačna medalja u poslednjih devet godin, jer je bio vicešampion 2015. Ove godine je osvojio i bronzu u kombinaciji. Dve bronze osvojili su mladi Čaba Zavarko iz novobečejskog Jedinstva i Miloš Simijonović iz Beograda.

- Nije bilo lako doći do ove, meni veoma drage, titule - naglasio je Milan Jovetić koji je na doping kontroli proveo više od sata.- U četiri dana odigrao sma četiri teška meča i u celini zadovoljan sam, jer sam dizao rezultat iz utakmice u utakmicu... U polufinalu protiv Čabe Zavarka je bilo veoma neizvesno, odlučila je bolja završnica... Hvala navijačima iz Kljajićeva koji su došli da me bodre, osećao sam se kao da igram kod kuće...

Zorica Barać je došla do prve zlatne medalje u pojedinačnoj konkurenciji pobedivši u rezultatski veoma kvaletetnom finalu Maju Đukić iz novosadskog Radničkog sa 619:592 (3:1). Baraćeva je bila pojedinačna vicešampionka 2015. Đukićeva je, uz srebro u pojedinačnoj konkurenciji, osvojila ove godine i srebro u kombinaciji. Dve pojedinačne bronze pripale su Nevenki Joković i Jasmini Anđelković (obe Alimenta Novi Sad). Anđelkovićeva ima ove godine i titulu u kombinaciji, a Jokovićeva bronzanu medalju.

- Srećna sam zbog prve pojedinače titule, posle zlata u kombinaciji 2011.- rekla je Zorica Barać.- Rezultatima sam zadovoljna, odigrala sam oba meča „u čunj“, 620 i 619 i to protiv dobrih protivnica, ali forma još nije najbolja i biće mnogo rada do polaska na ekipno Prvenstvo sveta u Detenhajmu u maju. U Banji Junaković se već nekoliko godina održava završnica pojedinačnog Prvenstva Srbije. Ovo jeste „moja“ kuglana, ali sam tek sada došla do prve titule, što znači da domaći teren nije uvek garancija za uspeh. Imala sam i podršku navijača i pomogla mi j, kada se lomio rezultat, da pružim maksimum...

U polufinala kuglaša, sjajni mečevi, neizvesni do kraja. Milan Jovetić iz Korduna savladao je juniorskog reprezentativca Čabu Zavarka (Jedinstvo, Novi Bečej) sa 634:626 (3:1). Zavarko je gubio pred poslednji set sa 2:1 i imao je šest čunjeva manje. U finišu četvrtog seta, loše „otvaranje“ Jovetića Zavarko nije iskoristio i nije srušio iz hica tri leva prednja vezana čunja, pa je izgubio set i meč...

Drugovi iz šampionskog tima Beograda, Njegoš Šakić i Miloš Simijonović vodili su izjednačenu borbu u sjajnom polufinalu u kojoj se bolje snašao Šakić i slavio sa 651:639 (2,5:1,5). U trećem setu Simijonović, šampion 2010. i 2015, nije iskoristio sjajan rezultat u pune (116) i izgubio je set, pa je Šakić (koji je takođe imao dobre pune -111) stekao nedostižnih 2,5:0,5...

U prvom polufinalu dama, juniorska reprezentativka Maja Đukić (Radnički, Novi Sad) sjajno je odigrala protiv prošlogodišnje šampionke, iskusne Nevenke Joković (Alimenta, Novi Sad) i ubedljivo slavila 621:572 (3:1). Mnogo neizvesnije bilo je u meču Zorice Barać (Kristal) i Jasmine Anđelković (Alimenta). Pred poslednji set, Baraćeva je vodila sa 2:1, ali je imala dva čunja manje. Anđelkovićevoj je trebala pobeda u četvrtom setu, ali je slabije „čistila“, dok je Baraćeva u 28. hicu poslednjeg seta srušila „devetku“ i rešila meč...

Konačan plasman na Šampionatu Srbije 2017.- kuglaši: 1. Milan Jovetić (Kordun, Kljajićevo), 2. Njegoš Šakić (Beograd), dve bronze: Čaba Zavarko (Jedinstvo) i Miloš Simijonović (Beograd).

Kuglašice: 1. Zorica Barać (Kristal), 2. Maja Đukić (Radnički, Novi Sad), dve bronze: Nevenka Joković (Alimenta) i Jasmina Anđelković (Alimenta).

Kristina Trošić, pionirka Rudara odbranila je titulu u finalu pojedinačnog Kupa Srbije sa 548 čunjeva ispred Andreje Delić (Spartak, Debeljača) koja je oborila 538 čunjeva i Renate Bodo (Kristal, Zrenjnin) sa 531 čunjem.

Zoran Beracka (Slavia, Kovačica) pobedio je u konkurenciji pionira sa 576 čunjeva. Srebro je pripalo Iliji Jevremoviću (Car Lazar, Kruševac) sa 547 čunjeva dok je treći bio Miloš Rajić (Kristal, Zrenjanin) sa 529 čunjeva.

Mlađa kadetkinja zrenjaninskog Kristala Nataša Lazarević iz škole Marije Kresović, trijumfovala je sa 562 čunja. Drugo mesto, kao i prošle godine, pripalo je Tanji Petrović (PPT Trestenik) sa 539 čunjeva, dok je treća bila Ena Grubor (Rudar, Kostolac) sa 508 čunjeva.

U konkrenciji mlađih kadeta prva dva mesta pripala su kuglašima TSK iz Temerina Gaboru Kurcinaku 559 i Tomislavu Markoviću 539. Bronzu je osvojio Marko Erdeaan (Vojvodina, Bačko Gradište) sa 537 čunjeva.

Vuk Boškov (Banat), prošle godine treći za mlađe kadete, ove godine je sa sjajna 602 čunja trijumfovao u konkurenciji starijih kadeta. Srebrom se okitio Pavle Stojanović (Car Lazar, Kruševac) sa 596 čunjeva, dok je bronza pripala Dušanu Pejinu (Jedinstvo, Novi Bečej) sa 584 čunja. Dobre vibracije i tri sjajna rezultata pred kadetsko prvenstvo sveta u maju u Detenhajmu...

Najbolja starija kadetkinja je Brigita Zolnai iz SPC Vojvodine (Novi Sad) sa 577 čunjeva. Drugo mesto osvojila je Ivana Arsić (Rudar) sa 564 čunja, dok je treća bila Maša Grujić (Banat) sa 545 čunjeva, koja je i lane bila treća.

U pojedinačnom Kupu Srbije učestvovalo je po osam najboljih u svakoj kategoriji na osnovu plasmana u šest Kupova gradova.

Trofeje su uručivali Uroš Dragojlović predsednik Kuglaškog saveza Srbije i Vojko Pavlović selektor juniorske muške reprezetacije Srbije.

U sudijskom timu bili su Mirko Čukvas, Vesna Ćalić i Jelena Šašić.

Tim Anti doping agencije Srbije obavio je doping kontrolu. Išli su šampioni Zorica Barać i Milan Jovetić.

POJEDINAČNE TITULE U POSLEDNjIH DEVET GODINA – KUGLAŠI

2017: 1. Milan Jovetić (Kordun, Kljajićevo), 2. Njegoš Šakić (Beograd), 3. Čaba Zavarko (Jedinstvo), 3. Miloš Simijonović (Beograd).

2016: 1. Saša Juhas (Beograd), 2. Aleksandar Milinković (Kragujevac), 2. 3. Radovan Vlajkov (Beograd), 3. Dušan Puača (Tehnohemija, Beograd).

2015: 1. Miloš Simijonović (Beograd) 2. Milan Jovetić (Kordun, Kljajićevo), 3. Željko Miličević (C. zvezda), 3. Igor Kovačić (Beograd).

2014: 1. Igor Kovačić (C. zvezda), 2. Žolt Kiš (Jedinstvo, Novi Bečej), 3. Ivan Trošić (Niš put), 3. Goran Bukva (Car Lazar, Kruševac).

2013: Žolt Kiš (Senta Visa prom), 2. Milan Trkulja (Kordun, Kljajićevo), 3. Dejan Trifunović (Niš put).

2012: Saša Juhas (Železničar, Inđija), 2. Slobodan Simonović (Banat, Zrenjanin), 3. Miloš Simijonović (Niš put).

2011: Čongor Baranj (Senta Visa prom), Uroš Jagličić (Metalac, Gornji Milanovac), Darko Marković (Niš put).

2010: Miloš Simijonović (Rudar), Uroš Jagličić (Metalac), Čongor Baranj (Senta Visa prom).

2009: Tibor Sel (Kanjiža), Ljubiša Suzić (C. zvezda), Nikola Matijaš (Beograd „Poštanska štedionica“).

Napomena: od 2014. se dodeljuju dve bronze.

POJEDINAČNE TITULE U POSLEDNjIH DEVET GODINA – KUGLAŠICE

2017: 1. Zorica Barać (Kristal), 2. Maja Đukić (Radnički, Novi Sad), 3. Nevenka Joković (Alimenta), 3. Jasmina Anđelković (Alimenta).

2016: 1. Nevenka Joković (Pionir „Agro Višković“), 2. Marija Kresović (Kristal, Zrenjanin), 3. Kristina Ljubenković (Pobednik), 3. Renata Vilov (Pionir „Agro Višković“).

2015:1. Nataša Savić (Apatin), 2. Zorica Barać (Pionir) 3. Marija Kresović –devojačko Gajin (Kristal, Zrenjanin), 3. Nevenka Joković (Pionir).

2014: Jelena Bogdanov (Srem), 2. Nataša Savić (Apatin), 3. Renata Vilov (Pionir), 3. Jelena Šašić (Apatin).

2013. Renata Vilov (Pionir), 2. Maja Đukić (Radnički, Novi Sad), 3. Nevenka Joković (Pionir).

2012: Marija Gajin (SPC Vojvodina, Novi Sad), 2. Nevenka Joković (Pionir), 3. Marija Dudevljev (Jedinstvo, Novi Bečej).

2011: Nataša Savić (Apatin), Jasmina Anđelković (Jagodina), Anica Radaković (Srem, Ruma).

2010: Nevenka Joković (Pionir), Livia Santo (Pionir), Zorica Barać (Pionir).

2009: Hajnalka Milosav (Kristal), Marija Gajin (SPC Vojvodina), Ksenija Milosav (Kristal).

Napomena: od 2014. se dodeljuju dve bronze.